Τα προβλήματα που υπάρχουν έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για αντισυστημική ψήφο, την οποία εκμεταλλεύονται τα ακροδεξιά κόμματα. Η Αριστερά και οι Σοσιαλιστές έχουν πλήρη αδυναμία και έτσι νομοτελειακά μόνο τα κεντροδεξιά φιλελεύθερα κόμματα είναι σε θέση να συντρίψουν την Ακροδεξιά.

Τα νέα που έρχονται από τη Γαλλία φαντάζομαι ότι τα έχετε μάθει. Αυτό που συμβαίνει σχεδόν παντού στον κόσμο συμβαίνει και στη Γαλλία. Η γαλλική Ακροδεξιά αναμένεται να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντική διαφορά από την κυβερνητική παράταξη που έρχεται δεύτερη, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα « Les Echos».

Η Λεπέν είναι πάρα πολύ πιθανό ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και το κόμμα της θα έρθει πρώτο σε ποσοστά, καθώς η ψήφος θα είναι πιο χαλαρή και ο κόσμος θέλει να στείλει μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας. Το έργο άλλωστε το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα σε εθνικές εκλογές. Τουλάχιστον 5 χώρες της ΕΕ έχουν εκλέξει κυβερνήσεις στις οποίες συμμετέχουν ακροδεξιά κόμματα και αρχηγοί.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ αλλά η ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και της καθημερινότητας των πολιτών με την εγκληματικότητα και το μεταναστευτικό έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχει καμία σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες. Σήμερα τα προβλήματα που υπάρχουν, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών, έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για αντισυστημική ψήφο, την οποία εκμεταλλεύονται τα ακροδεξιά κόμματα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Επειδή όμως οι ευρωεκλογές δεν αφορούν μόνο τα άλλα κράτη της Ευρώπης αλλά και την Ελλάδα, ας ελπίσουμε ότι το πολιτικό σύστημα θα σοβαρευτεί στην Ελλάδα και επειδή έρχονται ευρωεκλογές θα δώσει να καταλάβει ο κόσμος τον κίνδυνο της ψήφου στην Ακροδεξιά.

Η ΑΠΟΧΗ και η χαλαρή ψήφος δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους να ψηφιστούν κόμματα τα οποία, εκτός από τη γραφικότητα που εκπέμπουν, είναι άκρως επικίνδυνα σε μια περίοδο που η Ελλάδα θέλει σταθερότητα και αξιοπιστία. Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην εκλέγουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, όμως το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει σημαντικά τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της κυβέρνησης της ΝΔ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κατά συνέπεια, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι ένα δυνατό «κρας τεστ» όχι μόνο για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά συνολικά για το πολιτικό σύστημα. Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαρτηθούν η σταθερότητα και η πορεία της χώρας από τότε και μετά.

Βέβαια, μέχρι τις ευρωκάλπες του Ιουνίου μεσολαβούν περίπου 7 μήνες, στους οποίους πολλά θα μπορούσαν να συμβούν. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποια απρόοπτα γεγονότα θα συμβούν και κάτω από ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, ό,τι και να έχει συμβεί, σημασία έχει να αναδειχθεί η σοβαρότητά τους για να μην έχουμε ακροδεξιά παρατράγουδα όπως φαίνεται ότι θα έχουν αρκετές χώρες της Ευρώπης.

ΤΟ ΚΕΝΟ που έχει δημιουργήσει η κατάρρευση της Αριστεράς και των σοσιαλιστικών κομμάτων δημιουργεί στην ΕΕ νέα δεδομένα με την ενίσχυση της Ακροδεξιάς από ψηφοφόρους που έχουν την εντύπωση ότι τα αντισυστημικά κόμματα θα αλλάξουν τη χώρα τους, αλλά τελικά δεν θα αλλάξουν απολύτως τίποτα.

Συμπέρασμα; Η ανυπαρξία της Αριστεράς οδηγεί την Ακροδεξιά σε πολλές χώρες στην ΕΕ στην πρώτη θέση. Τα αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα έχουν πλήρη αδυναμία να διαμορφώσουν τις εξελίξεις και να κερδίσουν τις εκλογές. Ετσι νομοτελειακά μόνο τα κεντροδεξιά φιλελεύθερα κόμματα είναι σε θέση να συντρίψουν την Ακροδεξιά. Και στην Ελλάδα μόνο η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης εκπροσωπούν την Κεντροδεξιά…