Από την πρώτη στιγμή που το θέμα των παρακολουθήσεων ήρθε στον αφρό της δημοσιότητας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν επανειλημμένα να επενδύσουν πολιτικά για να πλήξουν την κυβέρνηση – λίγο έλειψε άλλωστε ν’ αποτελέσει την αφορμή για να συγκροτήσει ο Στέφανος Κασσελάκης μέτωπο σέρνοντας από πίσω του τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο οποίος πάντως συνεχίζει να επενδύει πολιτικά στην υπόθεση και να προσπαθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να καλύψει την αδυναμία που παρουσιάζει ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ να πείσουν τους ψηφοφόρους για τις θέσεις που πρεσβεύουν και τις απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχθηκε πρόσφατα ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα θύμα του παράνομου λογισμικού Predator, αλλά έγιναν τρεις απόπειρες για να παγιδευτεί το κινητό του τηλέφωνο. Αυτό παραδέχθηκε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής στα τέλη Ιουλίου, επικαλούμενος μάλιστα την ενημέρωση που έλαβε από την ΑΔΑΕ και τον επικεφαλής της, Χρήστο Ράμμο – τον οποίο επίσης επιχείρησε να προσεταιριστεί και να χρησιμοποιήσει ως σύμμαχο, όπως έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ για να «σηκώσει» το θέμα των παρακολουθήσεων στην αντιπολιτευτική ατζέντα του.

Επιμονή στο λάθος

Λεπτομέρεια με σημασία: ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο νομίμως από την ΕΥΠ όταν έγινε η τρίτη και τελευταία απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator. Η υπόθεση άλλωστε είναι γνωστή σε σχέση με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και στην πραγματικότητα ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητά της παρά μόνον το ηθικόν του όλου ζητήματος. Οι νόμιμες παρακολουθήσεις ωστόσο ακόμη και πολιτικών αρχηγών από τις μυστικές υπηρεσίες είναι μια τακτική που ακολουθείται και στην Ευρώπη, αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένες διατυπώσεις και να συντρέχουν προϋποθέσεις. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η σημερινή κυβέρνηση αυστηροποίησε τη σχετική νομοθεσία, εξασφαλίζοντας ότι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων γίνονται μόνον όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τηρούνται αυτές οι διατυπώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Μολαταύτα, ο κ. Ανδρουλάκης –προσφάτως μάλιστα– επανήλθε στα λεγόμενά του περί «ενιαίου κέντρου» που αφορά την ΕΥΠ και το Predator, θέλοντας επί της ουσίας να στηρίξει τους ισχυρισμούς του πως άνθρωποι του Μαξίμου ή ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιδίωξαν, τάχα, να τον πλήξουν. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο επενδύει πολιτικά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά χτίζει ολόκληρη καριέρα. Μιλώντας μάλιστα για το παράνομο λογισμικό Predator, του οποίου ωστόσο ουδέποτε υπήρξε θύμα! Και με ακόμα πιο απλά λόγια: όλη η ιστορία είναι ένα ύποπτο μήνυμα που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο και το οποίο όμως ουδέποτε άνοιξε, αλλά συνέχισε και συνεχίζει να μιλάει διαρκώς για «παρακράτος» που χρεώνει μάλιστα στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη!

Επίσημο άδειασμα

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τον περασμένο μήνα και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπόμνημα με το οποίο ζητάει την αποκάλυψη του «ενιαίου κέντρου» των παρακολουθήσεων, απλώς για «να αποδειχθεί ποιοι από τους στόχους του Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ». Το ίδιο είχε ζητήσει πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει στον Αρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των παρακολουθήσεων και πως ο ίδιος με νόμιμες διαδικασίες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Το τελευταίο άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τις καταθέσεις των αρμοδίων προσώπων στις επιτροπές της Βουλής και ουδόλως αμφισβητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους του. Και όμως, ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει και να αναδεικνύει την υπόθεση των παρακολουθήσεων ως μείζον ζήτημα και να μιλά για «ενιαίο κέντρο» δείχνοντας το Μαξίμου και να εμφανίζεται ως θύμα μιας… απόπειρας παρακολούθησης από το παράνομο λογισμικό Predator.