Οι απλοί άνθρωποι όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν κάποιον που αποφεύγει να αποδεχθεί το αυταπόδεικτο που ανατρέπει όσα έλεγε και υπερήφανα διακήρυττε, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης για το «Κράτος Δικαίου» στην Ελλάδα, έχουν μια φράση: «Κατάπιε τη γλώσσα του». 

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη

Και δεν ποιεί την νήσσαν για λόγους συντροφικής αλληλεγγύης προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα της χώρας του, δίνοντας αμνηστία στους πραξικοπηματίες Καταλανούς προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά γιατί στις προθέσεις του είναι να αντιγράψει τις πρακτικές του Σάντσεθ! 

Και όσοι θεωρούν υπερβολή ότι κάτι τέτοιο έχει στο μυαλό του ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχουν παρά να εστιάσουν στη τακτική που ακολουθεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, την οποία συνδέει ευθέως με το Μαξίμου, αντί να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη που διερευνά την υπόθεση και αποτελεί πυλώνα του Κράτους Δικαίου, το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς αισθάνεται τόσο υπερήφανος για την αγνότητα της συνείδησής του –όπως συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν ως προστασία επειδή η μνήμη τους είναι πολύ ρηχή– ώστε θεωρεί ότι η παραβίαση των κανόνων που διέπουν τις αρχές του Κράτους Δικαίου δεν τον αφορούν! 

Σάντσεθ όπως Ορμπαν 

Εντελώς… τυχαία, αυτές τις μέρες αναλόγως πράττει ο ομογάλακτός του στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος έχει ξεσηκώσει σάλο με την απόφασή του να δώσει αμνηστία στον αυτοεξόριστο Κάρλες Πουτζδεμόν και στους άλλους στασιαστές Καταλανούς, αλλά και να «θάψει» την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το Pegasus, αντίστοιχο σύστημα με αυτό του Predator. Και έχει σημασία η αφωνία του Νίκου Ανδρουλάκη γιατί αύριο (Τετάρτη 22/11/2023) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καλείται να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, αλλά ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία! Ενώ την ίδια ώρα τέσσερις δικαστικές ενώσεις στην Ισπανία, με κοινό ανακοινωθέν, κατηγορούν ευθέως τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο τους! Ακόμα χειρότερη από την αμνηστία είναι ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σάντσεθ λειτουργούν κοινοβουλευτικές πολιτικές επιτροπές που εποπτεύουν τη δικαστική λειτουργία! Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε στην Πολωνία ούτε στην Ουγγαρία. Υπήρξαν πολύ κατακριτέες παρεμβάσεις στη δικαστική εξουσία, αλλά όχι ότι οι πολιτικοί θεσμοί μπορούν να εποπτεύουν τη δικαστική εξουσία. Αυτό σημαίνει εμφανή παραβίαση του κράτους δικαίου, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό με ευρωπαϊκούς όρους. Και γι’ αυτό ο λαλίστατος Νίκος Ανδρουλάκης δεν λέει κουβέντα. 

Αλλα μέσα, άλλα έξω 

Η εκκωφαντική σιωπή του ΠΑΣΟΚ σ’ ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο για την Ισπανία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, την παραβίαση όλων αυτών των Αρχών για τις οποίες κόπτεται στο εσωτερικό της χώρας ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά στο εξωτερικό σφυρίζει αδιάφορα, πρέπει να προβληματίσει όσους θεωρούν ειλικρινή τα κίνητρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κάτι άλλωστε που θα φανεί στην αυριανή συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ευρωβουλή, όπου ειρήσθω εν παρώδω συστηματικά το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ δυσφημούν την Ελλάδα με αναπόδεικτες θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί η παραβίαση του Κράτους Δικαίου δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά και την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, αλλά όχι την Ελλάδα, που παρ’ όλα αυτά πασχίζουν αδιάκοπα να εντάξουν για καθαρά εσωτερική κατανάλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Είναι ηλίου (ακόμα και του ηλίου του ΠΑΣΟΚ) φαεινότερον ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την προσωπική φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αδιαφορώντας ότι έτσι πλήττει το κύρος της Ελλάδας και μειώνει την αξιοπιστία της με υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη: ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί για την κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου στην Ισπανία και στις εκκλήσεις για βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που βγαίνουν στους δρόμους. Το χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει αντίληψη των γεγονότων, ούτε ότι σιωπά σε ένδειξη συμπαράστασης στον Πέδρο Σάντσεθ, αλλά ότι από τη θητεία του στην Ευρωβουλή γνωρίζει όσα δεν γνωρίζουν όλοι όσοι τον ακολουθούν σ’ αυτή την εκστρατεία σπίλωσης της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, για μια υπόθεση, όπως αυτή των παρακολουθήσεων, που σκοπίμως αποσιωπάται η διάκριση μεταξύ της «νόμιμης επισύνδεσης» και της υποκλοπής.