Σαν γόνοι καλής οικογενείας που ξεκοκαλίζουν την πατρική περιουσία συμπεριφέρονται στη Χαριλάου Τρικούπη, μεθυσμένοι από τον δημοσκοπικό θρίαμβο –όπως τον αντιλαμβάνονται– της δεύτερης θέσης, παρότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν καταγράφουν ουσιαστική αύξηση των ποσοστών του κόμματος, αλλά ραγδαία υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου 

Ενδεικτική είναι η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παραμένει αμετάβλητη παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κυβέρνηση δεύτερης θητείας που έχει υποστεί φθορά λόγω των κρίσιμων υποθέσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί. «Η ενίσχυση της φωνής της παράταξης, των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, δεν ήρθε τυχαία. Αλλά με στρατηγική και σχέδιο, με οργάνωση και μεθοδικότητα, με συλλογική δουλειά και ενότητα» σημείωσε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. «Στον νέο αυτόν κύκλο που ανοίγει σήμερα, προχωράμε μαζί, γιατί η δουλειά μας γεννάει ελπίδα και προσδοκίες, γιατί η προσπάθειά μας δημιουργεί εμπιστοσύνη προς το κόμμα μας» δήλωσε περιχαρής από την πλευρά του ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. 

Περιορίστηκε παρ’ όλα αυτά σε αοριστίες και γενικότητες, όπως ακριβώς πράττει από την ανάληψη των καθηκόντων του, υιοθετεί φρασεολογία και επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα ενώ ανασύρει από το σεντούκι του παππού συνθήματα παρωχημένα τη σημερινή εποχή που δεν μπορούν να βρουν ακροατήριο. Η νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αναζητεί ακόμα τον βηματισμό της τη στιγμή που η κοινωνία με ξεκάθαρο τρόπο δείχνει τι χρειάζεται: σοβαρότητα, ρεαλισμό και ολοκληρωμένο σχέδιο. 

Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη έως και σήμερα επιλέγει να κινείται μοιράζοντας υποσχέσεις: τίτλοι δίχως περιεχόμενο ενώ μόνιμα ψάχνει εχθρούς. 

Η εμμονή του προέδρου στο θέμα των παρακολουθήσεων, μια υπόθεση η οποία έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, μια υπόθεση που έχει αποτυπωθεί πια στην κοινή γνώμη ως «προσωπικό ζήτημα» που σέρνει ένα ολόκληρο κόμμα, δεν συμβάλλει σε αυτό που ο Ανδρέας Σπυρόπουλος χαρακτήρισε κοινωνική ατζέντα. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη αδυνατούν επιπλέον να αντιληφθούν πως δεν έχουν κοινό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα των αγανακτισμένων σε μια περίοδο ιδιαιτέρως τεταμένη και αυτό τον έφερε στο Μέγαρο Μαξίμου. Μόλις όμως οι πολίτες κατάλαβαν ότι υπάρχει κι ο άλλος δρόμος, το κόμμα του 3% υποχωρεί με μεγάλη ταχύτητα προς τα πραγματικά ποσοστά του. 

Χωρίς αφήγημα... 

Το ΠΑΣΟΚ στον αντίποδα δείχνει να μην έχει επαφή με την κοινωνία. Ούτε όμως και να την αναζητεί. Το αφήγημα λείπει, οι ψηφοφόροι έχουν γυρίσει την πλάτη σε ένα κόμμα που ταυτίστηκε κατά το παρελθόν με σκάνδαλα ενώ ευθέως μιλά μόνο με μια πολύ μικρή μερίδα, των νοσταλγών της δεκαετίας του 1980. Εκείνοι που εμπιστεύθηκαν το κόμμα το 1996 και το 2000 επέλεξαν ξεκάθαρα λόγω προσώπου και μιας κεντρώας πολιτικής με ξεκάθαρο τίτλο: εκσυγχρονισμός. Σήμερα ο χώρος του κέντρου έχει καταληφθεί εξ ολοκλήρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποδεικνύεται ευπροσάρμοστος και ευέλικτος στα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά, δίχως να διστάζει να υιοθετήσει ακόμα και πολιτικές τακτικές που εύκολα θα χαρακτηρίζονταν σοσιαλιστικές ή αριστερές. Τι μένει λοιπόν για την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη; Σίγουρα όχι το χαρτί της επάρατης δεξιάς. Αυτό ο έκαψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα το υπερκατανάλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι «βαθιές κοινωνικές ρίζες και αναφορές» επαναλαμβάνονται τακτικά στον λόγο των στελεχών του κόμματος που επικαλούνται το ένδοξο παρελθόν για να πείσουν για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ενώπιον όμως σοβαρού ακροατηρίου τα δεδομένα αλλάζουν. «Για μας ανοίγει ένας νέος κύκλος που έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε με μεγαλύτερη προσπάθεια, ασκώντας γόνιμη αντιπολίτευση, η οποία θα οικοδομήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που θα έχει κεντρικό ζήτημα την ανθεκτικότητα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Thessaloniki Summit. 

Ωστόσο, δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα πού έχει βάλει τον πήχη των εκλογών, σημειώνοντας πως οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν το διάστημα των εθνικών εκλογών δεν επιβεβαιώθηκαν. «Δεν πανηγυρίζουμε, συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους, συνέπεια και σκληρή δουλειά» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ομολόγησε πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, εν τούτοις υποστήριξε ότι φταίει η κυβέρνηση για να στηρίξει την επιχειρηματολογία που έχει υιοθετήσει το κόμμα του. Επανέλαβε παρ’ όλα αυτά και το fake news για φοροεπιδρομή κατά των ελευθέρων επαγγελματιών εκτιμώντας προφανώς πως αυτή η κοινωνική ομάδα που γονάτισε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι εύφορο λιβάδι στα πράσινα σχέδιά του. Η εν γένει στάση πάντως της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δικαιώνει εκείνους που υποστηρίζουν πως έχει επιλεγεί η τακτική του ώριμου φρούτου. Η συντριβή του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει γίνει μάθημα...