Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο και τα λόγια με τα οποία απευθύνθηκε στους υπουργούς του διέλυσαν τις σκιές που τυχόν υπήρξαν αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών – για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχολίασε από το βράδυ της περασμένης Κυριακής πως «δεν ήταν μια καλή μέρα για τη Νέα Δημοκρατία».

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Με αυστηρό και σαφή τρόπο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να μην εμφανίζουν αλαζονικές συμπεριφορές και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ερμηνεύοντας αφενός και κατά μία έννοια το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αφετέρου, ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι παραμένει προσηλωμένος στο δρόμο της σοβαρότητας και του ρεαλισμού, επιδιώκοντας η κυβέρνηση να προχωρήσει στο έργο της προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος των λίγων ή συγκεκριμένων συμφερόντων. Κυρίως όμως να παραμείνει προσηλωμένος στους θεσμούς και σε αυτό που εκπροσωπεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση ως σύνολο, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αρχίζει να κατανοεί την εποχή Κασσελάκη και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Μακριά από την πολιτική και την ουσία των πραγμάτων και κοντά στη λογική που υπαγορεύει το lifestyle.

Εργαλειοποίηση

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε στις ΗΠΑ υποτίθεται για να... μαζέψει τα πράγματά του και να τα φέρει στην Αθήνα και εντέλει αποκαλύφθηκε ότι διέσχισε τον Ατλαντικό για να παντρευτεί το σύντροφό του – θέλοντας προφανώς να εργαλειοποιήσει το συγκεκριμένο γεγονός για να αναδείξει ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, μολονότι ο κ. Μητσοτάκης και συνεργάτες του δηλώνουν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο της θεσμοθέτησής του την κατάλληλη στιγμή.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, που ο Στέφανος Κασσελάκης παντρευόταν τον σύντροφό του στις ΗΠΑ, συνεδρίαζε σε κλίμα έντασης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανακοινώθηκε η απόφαση του νέου προέδρου να μετατεθεί το συνέδριο του κόμματος τον Φεβρουάριο. Απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση παραδοσιακών στελεχών, φουντώνοντας ξανά ακόμη και τα σενάρια διάσπασης στην Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει και να λαμβάνει τόσο σοβαρές αποφάσεις όπως η μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής του Συνεδρίου –της κορυφαίας δηλαδή κομματικής εκδήλωσης– απόντος του προέδρου λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ σίγουρα δεν συμβαδίζει με εικόνα ενός θεσμικού κόμματος...

Καμώματα...

Από μία άποψη, πάντως, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προξενεί εντύπωση. Οπως ούτε η κακή σχέση του με τους θεσμούς. Αποτελεί ωστόσο ύβρη όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του εγκαλούν τον πρωθυπουργό για αντιθεσμική συμπεριφορά.

Το πόσο σέβεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους θεσμούς αποδεικνύεται από την πρόθεσή του να συναντήσει τον Στέφανο Κασσελάκη με την πρώτη ευκαιρία, όπως επιβεβαίωσε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αδιαφορώντας για τα... καμώματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του, όπως η χθεσινή ανάρτησή του για «κυβέρνηση λαδεμπόρων».

Απαντήσεις με πράξεις

Στην Κουμουνδούρου μάλλον έχουν κοντή μνήμη όταν εγκαλούν περί θεσμών την κυβέρνηση. Διότι η «αριστερή διακυβέρνηση» ήταν αυτή που με την αγαστή συνεργασία των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου διέλυσε τους θεσμούς και προχώρησε σε απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση, επιχειρώντας να υιοθετήσει με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα την αρχή που διακήρυξε ο Παύλος Πολάκης για τους «αρμούς της εξουσίας». Αντ’ αυτής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντά με πράξεις ως προς την προσήλωσή της στους θεσμούς, με πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου και των οργανισμών, όπου η διαδικασία επιλογής ξεφεύγει πλέον από τα θολά κριτήρια και εστιάζει στα προσόντα, στην ικανότητα και την αξιοκρατία.