Ύστερα από σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τους προέδρους της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο Σάββατο στο Κάιρο.

Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει και την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να μη μείνει αμέτοχη, αλλά να παίξει βασικό ρόλο στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Ρόλο που τον έχει κερδίσει με τις διαρκείς διπλωματικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια.

«Στις διεθνείς επαφές μου έχω τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την ανάγκη αυτό να γίνει με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά μήνα συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «στην πολυμερή Διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό ζήτημα θα μεταφέρω τις απόψεις της Ελλάδας. Είμαστε μία χώρα που έχουμε διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές συμμαχίες μας και από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και είμαστε η πρώτη χώρα που επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης. Γιατί, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

Ποιοι θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη στο Κάιρο

Στη Διάσκεψη του Καΐρου έχουν προσκληθεί, προκειμένου να δώσουν το «παρών», δώδεκα αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από τις χώρες του αραβικού κόσμου και της Βόρειας Αφρικής. Η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αλγερία, η Τυνησία και το Μαρόκο.

Παράλληλα, πρόσκληση έχουν λάβει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει τον προβληματισμό για την πιθανότητα χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και η Αθήνα έχει ως βάση για την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο το γεγονός ότι συνομιλεί με όλους τους πρωταγωνιστές στη «γειτονιά».

«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτήν τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια», ανέφερε άλλωστε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερών συνέντευξή στου στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.