Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε σήμερα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».

Στη Σύνοδο μεττέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε. Όπως έχει τονίσει, η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα
του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα έχει επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

6003419.jpg

Επίσης μεττέχουν:

-Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι 

-Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

-Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα

-Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα

-Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ

-Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι

-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

-Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

-Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

-Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

-Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι

-Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε

-Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν

-Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

-Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ