Εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τη δική του «αλήθεια» για τη διακυβέρνησή του, με αιχμή την προσφυγή στη λαϊκή βάση για την αποδοχή της συμφωνίας που είχαν βάλει στο ταπέζι οι δανειστές της χώρας, αλλά και τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρώην πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώνει η «Καθημερινή», από κοινού με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) στην Εθνική Πινακοθήκη, με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» καλεί την Αριστερά να αναστοχαστεί για να καταφέρει να συμβαδισει με τις εξελίξεις. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε:«Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μία δραματική στιγμή, ως κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας» και ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει την κυβερνητική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ σε...παραπλάνηση, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα λάθος εκτίμηση στο κόμμα του. «Και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αφέθηκε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας.

Λάθος χειρισμούς καταλογίζει στην κυβέρνησή του για τις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών: «Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο...», ενώ για την υπόθεση Novartis σημειώνει: «είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν». 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αιτιλογήσει τους λόγους που τον έκαναν να ρίξει στο φλέγον πεδίο της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το «χαρτί» του δημοψηφίσματος. «Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε και πηγαίνοντας ακόμη ένα βήμα παρακάτω έδωσε και το αποτύπωμα του μνημονίου που έφερε η κυβέρνησή του. «Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες», ενέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα: «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ».