Αλήθεια, εμείς εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, έχουμε αντιληφθεί τι έγινε και γιατί, ώστε η Χαμάς να ωθήσει το Ισραήλ να ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου», εξαναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους να το ακολουθήσουν; Οι ακτιβιστές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων γνωρίζουν ότι το καθεστώς Χαμάς τρομοκρατεί τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας; Δυστυχώς η κοινή γνώμη έχει δεχθεί μια άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μη βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στους πατριώτες Παλαιστίνιους και στους ισλαμιστές τζιχαντιστές της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν δικό τους κράτος: Η Χαμάς θέλει την καταστροφή του Ισραήλ. Και αυτό που οι ακτιβιστές... παραβλέπουν είναι ότι οι Παλαιστίνιοι χειραγωγούνται και εκβιάζονται από τους φονταμενταλιστές αντισημίτες της Χαμάς, που εκβιάζουν σπρώχνοντας τις διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αδιέξοδο: «tertium non datur», ώστε να μην υπάρχει εναλλακτική, κάτι που επιβεβαιώνεται μετά το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας. Συνεπώς φθάσαμε στο σημείο μηδέν: Η Χαμάς δεν αποτελεί μόνο εχθρό του Ισραήλ, αλλά εχθρό όλης της περιοχής και όλου του ελεύθερου κόσμου.

Συνεπώς, η διεθνής διπλωματία οφείλει να εργαστεί πολυεπίπεδα προκειμένου να αποφύγει διεύρυνση των μετώπων, πιέζοντας συγχρόνως τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς όρους. Διότι όσο ο εκβιασμός συνεχίζεται, κανείς δεν μπορεί να αμβλύνει την αυτονόητη οργή του Ισραήλ, ούτε να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός. Αλλά πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε ότι η Χαμάς είναι το πρόβλημα και όχι η λύση.