Οι εικόνες με τα αποκεφαλισμένα βρέφη, τα απανθρακωμένα πτώματα και τις σφαγιασμένες οικογένειες στα σπίτια τους, αυτή η οσμή του θανάτου που απλώνεται πάνω από τις μικρές κοινότητες των ισραηλινών πλησίον της Λωρίδας της Γάζας, μας προετοιμάζει για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα εφόσον το Ισραήλ βρει τη δύναμη και αποφασίσει να κάνει ό,τι δεν έκανε στο παρελθόν: να εισβάλει στη Γάζα προκειμένου να εξοντώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Τα λόγια της πρώτης γυναίκας του Ισραήλ, της Γκόλντα Μέιρ, αποτυπώνουν και αποκαλύπτουν το διπλό δράμα που βιώνει αυτό το κράτος: «Ισως να σας συγχωρήσουμε που σκοτώσατε τα παιδιά μας, αλλά ποτέ δεν θα σας συγχωρήσουμε που μας αναγκάσατε να σκοτώσουμε τα δικά σας παιδιά». Και είναι προφανές ότι αυτό δεν θα αποφευχθεί γιατί πρωτίστως δεν το επιθυμούν οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, που επί της ουσίας καταδυναστεύουν τους Παλαιστίνιους.

Απόδειξη αυτού, η επίθεση της Χαμάς που έγινε προκειμένου να προλάβει την επικείμενη συμφωνία του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία: συμφωνία που θα άλλαζε τα δεδομένα και ως εκ τούτου δεν την ήθελαν οι «χορηγοί» των τρομοκρατών και πρωτίστως το Ιράν. Και πάλι με τα λόγια της Μέιρ γίνεται αντιληπτό γιατί το δράμα δεν θα τελειώσει και η ειρήνη θα αργήσει: Μέχρι οι Αραβες «να αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο απ’ ό,τι μισούν το Ισραήλ».