Δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα και σε κόμματα: όλοι ξέρουν και καταλαβαίνουν. Εκείνο που, ίσως, δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι η ταυτότητα μιας παλαιστινιακής οργάνωσης που η Αριστερά πιστεύει ότι αγωνίζεται για τη δικαίωση του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ανεξαρτήτως των μεθόδων και των πρακτικών που χρησιμοποιεί σε βάρος του λαού του Ισραήλ. Η Χαμάς, λοιπόν, είναι ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης, γνωστή για τον σουνιτικό και φονταμενταλιστικό χαρακτήρα της. Διαθέτει πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα, τις ταξιαρχίες Ezzedin al-Qassam, που κυβερνούν πάνω από μια δεκαετία τη Λωρίδα της Γάζας. Και τα δύο τμήματα η Δύση τα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις – πλην εκείνων των πολιτικών που φωτογραφίζονται φορώντας τη μαντίλα και τάσσονται στο πλευρό τους σε κάθε ευκαιρία.
Οι στόχοι της Χαμάς, όπως ορίζονται στο καταστατικό της, περιλαμβάνουν τον «ιερό πόλεμο» ως τη μόνη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, επιδιώκοντας την επιστροφή ολόκληρης της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1948, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού κράτους του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί –κι αυτό φαίνεται από τον αριθμό ρουκετών που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ– ότι η Χαμάς χρηματοδοτείται από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες χώρες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ σχεδιάστηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιράν, με στόχο να αλλάξει η περιφερειακή ισορροπία και να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με αναφορά στο «Μεγάλο Παιχνίδι» της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν λοιπόν τρία πιθανά κίνητρα πίσω από την επίθεση.
Πρώτον, να στοχεύει στην υπονόμευση των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, στις οποίες εμπλέκεται η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, αποδυναμώνοντας έτσι τον πρόεδρο Αμπάς και τις διπλωματικές προσπάθειές του.
Δεύτερον, να είναι μια τακτική αναβίωσης του αισθήματος αραβικής υπερηφάνειας που εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, δείχνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να πιάσουν στον «ύπνο» το Ισραήλ.
Τρίτον, θα μπορούσε να είναι μια κίνηση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης δημοτικότητας της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας άλλης παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης που κλέβει τη… δημοφιλία της Χαμάς, ειδικά στη Δυτική Όχθη.
Και κάτι τελευταίο, αλλά σημαντικό προκειμένου να ξέρετε πώς σκέφτονται ορισμένα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, όχι έναντι του Ισραήλ, αλλά έναντι ενός λαού, των αμάχων σε τελευταία ανάλυση, που επί δεκαετίες δοκιμάζεται από τους τρομοκράτες. Δείτε αντιδράσεις, διαβάστε ανακοινώσεις και δηλώσεις, και βγάλτε συμπεράσματα.