Εκ προοιμίου ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις: Ο χώρος του Κέντρου δεν είναι χυλός, πολλώ δε μάλλον δεν είναι... «ήσυχο, ήσυχο το ποταμάκι αργοκυλάει το γαλάζιο του νεράκι». Το Κέντρο είναι «ανήσυχο», είναι ανταγωνιστικό, προφανώς νεωτεριστικό και εμφανώς μεταρρυθμιστικό. Θέλουν να παρουσιάζουν την μετριοπάθεια που το χαρακτηρίζει ως «άνευρο» και «απολιτικό», κάτι σαν... συμπλήρωμα διατροφής, γιατί έτσι βολεύει το σύστημα που θέλει την αλλαγή προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αλλαγές.

Η Πολωνία πριν από λίγες ημέρες, με επικεφαλής έναν παλιό μας γνώριμο, τον Ντόναλντ Τουσκ, ψήφισε Ευρώπη, νεωτερισμό, κράτος δικαίου: Μετά από μια δεκαετία υπερσυντηρητικής και αυταρχικής διακυβέρνησης, οι Πολωνοί γύρισαν την πλάτη στον κρατισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Εκεί, όπως στην Ελλάδα, οι εκλογές κερδήθηκαν στο Κέντρο. Κι αυτό στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές έχει τη σημασία του.

Όσο κι αν διαφωνούν οι αξιότιμοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, το Κέντρο στην Ελλάδα με τα σημερινά χαρακτηριστικά του, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, το εκφράζει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ασφαλώς ενοχλεί η παρουσία του και το γεγονός ότι υπερέβη τον... φιλελευθερισμό δωματίου, κάνοντας ακόμη και κάποιες σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές να φαντάζουν συντηρητικές. Αυτό δεν συγχωρούν στον πρωθυπουργό και σ’ αυτό οφείλεται το εναντίον του μένος: ότι κατήργησε την αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου «προοδευτικός» από την Αριστερά. Οσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου δεν έχουν καμία αμφιβολία ποιος τον εκφράζει.