Από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο των Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μπορεί να μην καταφέραμε να μάθουμε τι θα κάνει στην Αθήνα, αλλά από τους οπαδούς του μάθαμε το βράδυ των πανηγυρισμών ότι... «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό»! Επίσης οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που έσπευσε να συγχαρεί τον νικητή πριν από τον Νίκο Ανδρουλάκη, φωτογραφίζουν προθέσεις εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου: Αφού το «πείραμα» πέτυχε στην Αθήνα, σκέφτονται, γιατί να μη δοκιμάσουμε και στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο;

Αυτή είναι η πολιτική θεώρηση της νίκης του Χάρη Δούκα, όπου το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ δευτερευόντως ήδη σπεύδουν να πιστωθούν. Η άλλη, η αυτοδιοικητική, αφορά τους Αθηναίους που δεν θα αργήσουν να καταλάβουν ότι, απέχοντας, έδωσαν την ευκαιρία σε μια ετερόκλητη συμμαχία πολιτικών συμφερόντων να συσπειρωθεί μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Ουσιαστικά οι Αθηναίοι παρέδωσαν την πόλη τους στο... αντίγραφο του Γιώργου Καμίνη. Κι αυτό θα το διαπιστώσουν στο προσεχές διάστημα (μια πρώτη γεύση πήραν με τις θέσεις του νέου δημάρχου για τις κάμερες, το μετρό Εξαρχείων κ.λπ.), αλλά τότε θα είναι αργά.

Η γνώμη μας είναι ότι στην Αθήνα δεν έχασε ο Κώστας Μπακογιάννης: Νίκησε η αδιαφορία και η αντίληψη ότι, καταδικάζοντας την πόλη μου, θα πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση.