Τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ευχάριστα για τη μεσαία τάξη της Ευρώπης λόγω της επιστροφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης στην πολιτική της λιτότητας. Οι επικριτές αυτής της πολιτικής προειδοποιούν ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα επιδράσει δυσμενώς την ανάπτυξη στη μετά Covid εποχή που διανύουμε, θα επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων και μάλιστα ενώ η αύξηση των επιτοκίων το έχει ήδη μειώσει δραματικά και παράλληλα θα ενισχύσει τα άκρα δίνοντας περισσότερο χώρο σ’ ένα νέο κύμα λαϊκισμού.
Αποδεδειγμένα οι στερεότυπες αντιλήψεις στα δημόσια οικονομικά, παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αποδείχθηκαν λάθος σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Το βίωσε και το πλήρωσε η Ελλάδα με την άνοδο της Ακροδεξιάς, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την υποχρηματοδότηση στις υποδομές, αλλά και στις Ενοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε παρά τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε όχι μόνο να επαναφέρει την κανονικότητα και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά να ενισχύσει συγχρόνως τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους.
Τώρα οι χώρες που πλήρωσαν ακριβά το λάθος κινδυνεύουν από την επανάληψή του κι ας έχουν βάλει σε σωστή βάση τα δημοσιονομικά τους χωρίς την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Κι ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων δυσκολεύει, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και η Ακροδεξιά δεν έρχεται ως κίνδυνος από το μέλλον. Με αυτά τα δεδομένα μήπως το «αυστηρό» πρόγραμμα πρέπει να γίνει «ευέλικτο»;