Η «κλασική» συνταγή υψηλής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθεσίμων μέσω της σταδιακής αποπληρωμής του διμερούς δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF), θα φέρουν το ελληνικό χρέος κάτω από το 130% του ΑΕΠ ως το 2027. Βάση του όλου εγχειρήματος θα είναι η συνεχής ανάπτυξη της οικονομίας και μια διαχείριση η οποία θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία.

Η συνταγή αυτή περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026. Πρόωρη εξόφληση άλλων δύο δόσεων από το GLF της ευρωζώνης για τα έτη 2024 και 2025 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών. 
Μάλιστα, με στόχο να μην έχουμε πάλι το πρόβλημα που προέκυψε με τη Γερμανία με την πρώτη πρόωρη προκαταβολή διπλής δόσης του GLF τo 2022, φέτος η προετοιμασία έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Σε τι στοχεύει η Ελλάδα 

Επόμενος στόχος είναι το θέμα να περάσει και να εγκριθεί από το Eurogroup τον Σεπτέμβριο, με θετική εισήγηση και από τον ESM. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, εκ της θέσης του ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, θα πρέπει να πάρει απόφαση, να αποποιηθεί του δικαιώματός του να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή των δικών του δανείων λόγω της μερικής πρόωρης αποπληρωμής του GLF.

Στο μεταξύ, το αίτημα της Ελλάδας θα πρέπει να περάσει και από τη διαδικασία των εθνικών Κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Μπορεί να είναι τυπική διαδικασία, αλλά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες. 

Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα θέλει να σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας στην οικονομία της. Μόλις αποπληρωθεί η δεύτερη διπλή δόση από το διμερές δάνειο στα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει 10,6 δισ., δηλαδή περίπου το 1/3 από το δάνειο των 32,3 δισ. που πήρε το 2010.

Το μήνυμα προς τις αγορές είναι ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της πολυετή οικονομική κρίση και μετά το ΔΝΤ συνεχίζει να αποπληρώνει το χρέος της στον επίσημο τομέα και προς την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση στις αγορές και τον δημόσιο δανεισμό της χώρας μας.