Μείωσε το χρέος της κάτω από το 170% του ΑΕΠ η Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, γεγονός που χρίζει τη χώρα πρωταθλήτρια στον ρυθμό μείωσης χρεόυς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμα μια φορά. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η σωρευτική συρρίκνωση του χρέους από τις αρχές του 2022 ανέρχεται πλέον στις 21,2 μονάδες.

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι η μοναδική χώρα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που έστω προσεγγίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας είναι η Κύπρος (-18 μονάδες), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία (-10,8 μονάδες).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βελτίωση της εικόνας για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν συνυπολογιστεί ότι στο απόγειο της πανδημίας, το 2020, οι οφειλες της χώρας είχαν ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το κράτος στήριξε ενεργά επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να προστατευθούν το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας και η παραγωγή. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Eurostat εκτιμά ότι στα τέλη Μαρτίου το ελληνικό χρέος αντιστοιχούσε στο 168,3% της οικονομικής δραστηριότητας, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να το περιορίσει κάτω από το 140% στο τέλος της τετραετίας.