Στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς κατέγραψε 2,7% αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 0,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει εκ νέου την ανθεκτικότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα σημειώνεται αύξηση των μισθών κατά 7,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2010.
Συγκεκριμένα, η χώρα πέτυχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, παρά τις επιβραδυντικές πιέσεις που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σε συνέχεια ανάπτυξης της τάξης του 2% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο. Τα επίπεδα ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν για μία ακόμα φορά παρασάγγας υψηλότερα από τα αντίστοιχα στην ΕΕ (+0,5%) και την ευρωζώνη (+0,6%).
Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat, η μοναδική από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ που πέτυχε υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Ιρλανδία, οι επιδόσεις της οποίας παραδοσιακά «διογκώνονται» από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες δηλώνουν εκεί έσοδα που αντλούν από άλλες αγορές, ώστε να επωφεληθούν από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που προσφέρει το Δουβλίνο.
Κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, και οι επενδύσεις, οι οποίες τονώθηκαν κατά 7,9%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή οι μισθοί, αυξήθηκαν κατά 7,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2010.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι προτού καν μετρηθεί η θετική επίδραση των τουριστικών εσόδων του τρίτου τριμήνου, η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να πετύχει ή να υπερβεί τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 2,3%, τον οποίο προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Προπομπός» για την καλή πορεία του τουρισμού ήταν τα αποτελέσματα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούνιο οι αφίξεις επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά σχεδόν 24%.