Η μετανάστευση από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξη, όταν ένας πυλώνας του μύθου που περικλείει τις ΗΠΑ αποτελεί η μετανάστευση εκατομμυρίων ευρωπαίων προς την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί μια αδιαμφισβήτητη αυξητική τάση του αριθμού των αμερικανών πολιτών οι οποίοι επιλέγουν να μεταναστεύσουν μόνιμα στην ΕΕ κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, και οι Σκανδιναβικές χώρες, τη στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη ζουν περισσότεροι από 160.000 αμερικάνοι.

850.000 περίπου Αμερικανοί στην Ευρώπη

Ο απόλυτος αριθμός των αμερικανών που ζουν στην ΕΕ υπολογίζεται περίπου στις 850.000, ωστόσο υπολογίζεται πως μόνο στη Γερμανία ο αριθμός των αμερικανών μεταναστών αυξήθηκε κατά 20.000 μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι εκ των νέων μεταναστών στην Ευρώπη σημειώνουν πως η ποιότητα της ζωής είναι σαφώς μεγαλύτερη απ’ όσο στις ΗΠΑ. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, το χαμηλότερο κόστος ζωής, αλλά και οι ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην ΕΕ αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τους περισσότερους αμερικανούς μετανάστες.

Παράλληλα, η Ελλάδα ανεβαίνει συνεχώς στις προτιμήσεις των αμερικανών. Σύμφωνα με το Forbes, από το 2021 μέχρι το 2022, οι αναζητήσεις των υποψήφιων αμερικανών μεταναστών για την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40%. Με το φαινόμενο της εξ αποστάσεως εργασίας και των ψηφιακών νομάδων να αποτελεί πλέον κανονικότητα στην ΕΕ, και με δεδομένο πως πολλοί από τους νέους αμερικάνους μετανάστες εργάζονται με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πόλο έλξης τόσο λόγω του χαμηλού κόστους ζωής που προσφέρει σε σχέση με τις ΗΠΑ, όσο και μέσω των αντικειμενικών κινήτρων που έχει θεσπίσει. Ήδη από το 2021, η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε τη Digital Nomads Visa, η οποία οδήγησε σε αύξηση ύψους 42% - μέσα σε μόλις έναν χρόνο - στον αριθμό των τηλεργαζομένων που επέλεξαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά προτίμησης χώρα στην οποία οι αμερικάνοι επιλέγουν να επενδύσουν στον τομέα του real estate, καθώς το πρόγραμμα της Golden Visa έχει προσελκύσει σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια.

Με δεδομένο πως από το 2019 μέχρι και σήμερα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους, οι θετικές μεταναστευτικές τάσεις από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας αναμένεται να συνεχιστούν.