Στο 2-2,5% σε ετήσια βάση την περίοδο 2023-2026 προβλέπει να φτάσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό στην ευρωζώνη, ενώ η εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας βασίζεται και στις ροές κεφαλαίων που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του κενού που είχε προκληθεί από την έλλειψη επενδύσεων κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. 

Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η αυτοδυναμία που κατάφερε να πετύχει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και να ξαναβγει κυβέρνηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται, πρώτον, το πολιτικό ρίσκο και δεύτερον, μπορούν να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην άνοδο της ανάπτυξης της οικονομίας και στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Μάλιστα, το γεγονός πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραμείνει πιστή στην ατζέντα της για περισσότερες μεταρρυθμίσεις διαμορφώνει ένα ακόμα πιο θετικό για τη χώρα κλίμα.

Πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα και μείωση δημόσιου χρέους

Η Fitch προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022. Με το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 162,2% και στο 154,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα που αντιστοιχεί σε μείωση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% του ΑΕΠ το 2020, αν και μακροπρόθεσμα, η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω των πιέσεων για κοινωνικές δαπάνες και των χρηματοδοτικών αναγκών ειδικά εάν επιχειρηθούν ευαίσθητες πολιτικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα, αξίζει να αναφερεθεί πως ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανακοίνωσε πως η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το σχετικό χρονοδιάγραμμα ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και οι αυξήσεις επιτοκίων, οι πρώτες εκθέσεις αξιολόγησεις και το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, του οποίου η ψήφιση πρόκειται να γίνει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Τέλος, αύριο, Παρασκευή 30 Ιουνίου, αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το ενδεχόμενο να παραταθεί η εφαρμογή τόσο του καλαθιού του νοικοκυριού, όσο και της διάταξης περί αισχροκέρδειας.