Σε επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley ότι θα οδηγήσει η ισχυρή ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 στην Ελλάδα, παράλληλα με τη συνέχιση της πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη. Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF. Οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Moody’s σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό, και πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι σε ευθεία γραμμή για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες. Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τρεις από τους κυριότερους οίκους το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά βλέπουμε την προοπτική μιας νωρίτερης αναβάθμισης εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας», εκτιμά η τράπεζα.

Σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση της της υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος. Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024. Όσον αφορά τις τιμές, όπως και στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να αναμένεται  διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας  η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα φέτος, από 9,6%  το  2022 στο 3,6% το 2023.

Εκτιμάται ότι  η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δημοσιεύσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,9% το 2022 και έως 1,5% το 2024. Εκτιμάται, τέλος, πως θα υπάρξει μείωση  της σχέση  χρέους προς ΑΕΠ στο 163% το 2023 και 153,5% το 2024.