Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής που θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα και θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε πολύ σύντομα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είπε τη Δευτέρα (12/6) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο in.gr και έκανε την εκτίμηση ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο 2023. 

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε τη φοροδιαφυγή σε 60 δισ. ευρώ ετησίως και, αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, είπε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds. «Στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν' ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά. Μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών» σημείωσε. 

Για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. «Η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό» τόνισε.