Το έργο της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, που επιβράβευσαν οι πολίτες με την ψήφο τους στην προηγούμενη κάλπη εξακολουθεί να αποδίδει καρπούς, με θετικές ειδήσεις για το μέλλον της οικονομίας και τη ζωή των πολιτών. Από τα πιο μεγάλα, όπως η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, μέχρι τα πιο «μικρά», όπως η ελάφρυνση των οικογενειακών λογαριασμών ρεύματος με διάφορα προγράμματα, η Ελλάδα καταγράφει σημαντικές πρωτιές σε μια σειρά δράσεων που θωρακίζουν τη χώρα και εγγυώνται νέες μεταρρυθμίσεις για μια καλύτερη ζωή.

Άλλωστε, όπως διεμήνυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτμο, «έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε μπροστά μας, αλλά για να μπορέσουμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε να δουλεύουμε στις 26 Ιουνίου». 

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν δέκα θετικές ειδήσεις, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και συγκεκριμένα:

Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος «Οίκοθεν», για τη χορήγηση δωρεάν θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι τους, το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να εξυπηρετεί πλέον 80 περιστατικά ημερησίως.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το Α.Ε.Π. της χώρας -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- σημείωσε αύξηση κατά 2,1%, σχεδόν μία μονάδα περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Οι δε ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,2% και οι εξαγωγές κατά 10,6%.

Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει και του φετινού EU Justice Scoreboard για την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, ως προς τους ανήλικους παραβάτες, αλλά και τα θύματα, καθώς και για την προστασία θυμάτων γυναικών και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Το 2019 η χώρα μας ήταν στην τελευταία θέση του σχετικού δείκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα πλέον έχοντας παρουσιάσει θεαματική βελτίωση σε όλους τους δείκτες, ανέβηκε στην 6η και 5η θέση αντιστοίχως.

Μπήκε φρένο στην είσοδο Κασιδιάρη στη Βουλή. Μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πάλι σχετικά υπομνήματα στον Άρειο Πάγο που τελικά απέκλεισε εκ νέου το μόρφωμα από τις εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την πρώτη φορά, να απέχει από αυτή τη μάχη για τη Δημοκρατία.

Το Μάιο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πλέον πραγματοποιηθεί στην τετραετία μέχρι και το τέλος Μαΐου ανέρχονται σε 5.435 και αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ. Μόνο τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 805.000 ρυθμίσεις οφειλών και υπήρξαν 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. Οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και οριζόντια διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο με βάση το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών.

Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω και Αλλάζω Συσκευή» τα οποία προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων. Με τη νέα ένταξη δίνεται πλέον η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες) με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες που σημαίνει ελάφρυνση των οικογενειακών λογαριασμών ρεύματος, αλλά και της ενεργειακής επιβάρυνσης της χώρας.

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» συνολικού νέου προϋπολογισμού πρόσθετου κατά 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60 διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή παραμένει ανοιχτή έως και τις 15 Σεπτεμβρίου του 2023.

Το Μάιο το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσε η Ελλάδα προήλθε από ήλιο, αέρα και νερό, η οποία είναι πλέον η 7η χώρα στον κόσμο στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Στόχος είναι έως το 2027 η παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να προσεγγίσει και να ξεπεράσει το 80%.

Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του νέου κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα που θα αντικαταστήσει τους υφιστάμενους σταθμούς του Κηφισού και της Λιοσίων, ώστε η πρωτεύουσα να αποκτήσει έναν υπερσύγχρονο κεντρικό σταθμό υπεραστικών μεταφορών, εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών. Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου για το νέο σταθμό προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά 40.000 επιβάτες από σύγχρονες πλέον υποδομές που μεταφράζονται σε 15 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Τέλος επιτεύχθηκε συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα πολιτική ασύλου στο μεταναστευτικό, η οποία φέρει τη σφραγίδα της Ελλάδας. σημειώνεται ότι μετά από πιέσεις της χώρας συμπεριλήφθηκε στον νέο κανονισμό ένα νέο κριτήριο το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου τερματίζεται σε 18 μήνες από τα 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται στις συνοριακές διαδικασίες ασύλου.