Ο Σπύρος Καρανικόλας είναι σαφής ως προς το δίλημμα των προσεχών εκλογών, «ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση»· όσο για την αντιπολίτευση και την Κεντροαριστερά, θεωρεί πως εκείνο που επιζητεί είναι «να λύσει το ψυχόδραμά της», γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσει τη μάχη των ημερών που απομένουν έως τη μεταπροσεχή Κυριακή για ισχυρή αυτοδυναμία και ισχυρότερη Ελλάδα. 

Τελικά το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι ισχυρή αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες; Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «εκβιαστική» αυτήν τη ρητορική. 

Το δίλημμα είναι ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με ασφαλή αυτοδυναμία ή αστάθεια και νέες περιπέτειες – και δεν είναι εκβιαστικό, όπως χαρακτηρίζεται σκόπιμα από την αντιπολίτευση, αλλά η νομοτελειακή πραγματικότητα. Και τούτο διότι αφενός η Νέα Δημοκρατία έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα ή κομματίδια εκ δεξιών της, καθώς επίσης και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Τον κ. Ανδρουλάκη προφανώς τον ενδιαφέρουν τα πρωτεία της κεντροαριστερής πολυκατοικίας και όχι η διακυβέρνηση της χώρας. Επειδή όμως ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση και για να λύσουμε το ψυχόδραμα της Κεντροαριστεράς, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οταν λέτε ισχυρή αυτοδυναμία τι εννοείτε; Πόσο ψηλά έχετε τοποθετήσει τον πήχυ; 

Ισχυρή αυτοδυναμία σημαίνει πρωτίστως ασφαλής αυτοδυναμία. Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει κατ’ επέκταση και ισχυρή Ελλάδα. Θέλω να τονίσω ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Είναι πλέον και εθνική αναγκαιότητα. Τούτο δε διότι, για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, δηλαδή τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις περαιτέρω μειώσεις σε φόρους και εισφορές, την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους, αλλά και της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας, χρειάζεται ασφαλής και ισχυρή αυτοδυναμία. Οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο από ισχυρές κυβερνήσεις. Ομως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη, ούτε αυτονόητη. Πρώτον, γιατί στις ερχόμενες εκλογές έχουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα και οι κάλπες είναι άδειες. Δεύτερον, γιατί αν έχουμε επτακομματική Βουλή, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ενισχυθεί και άλλο. Και πρέπει να επισημάνω ότι η χώρα θα είχε ήδη κυβέρνηση αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ψηφίσει την απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε μεν mea culpa, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ήταν colpo grosso πολιτικού τυχοδιωκτισμού. 

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης; Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους με την ακρίβεια. Θεωρείτε ότι το πρόγραμμά σας καλύπτει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί; 

Το κοστολογημένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνει λύσεις στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η κοινωνία, αλλά οδηγεί και στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030. Πρώτη προτεραιότητα είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γιατί αυτό θα δώσει τη δυνατότητα η χώρα μας να δανείζεται φθηνά και άρα να μειωθεί το κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυτό θα φέρει και άλλες νέες μεγάλες επενδύσεις, νέες δουλειές, καλύτερους μισθούς. Παράλληλα, βασική προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες που πλήττονται από την ακρίβεια λόγω του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Τέλος, και πρέπει να το τονίσω, αποτελεί προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και απόλυτη προτεραιότητα η αναμόρφωση του ΕΣΥ. 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας; Ο εφησυχασμός, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που διεκδικούν τον χώρο τους στο Κέντρο ή τα μικρά δεξιά κόμματα; 

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο εφησυχασμός και η αντίληψη ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και άρα να υπάρξει χαλάρωση. Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί και τίποτα δεν είναι βέβαιο. Για αυτό καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα ή κομματίδια εκ των δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, είναι σαφές ότι πρόκειται για σχηματισμούς που εργαλειοποιούν την Ορθοδοξία και την πίστη όλων μας, καθώς και το πατριωτικό φρόνημα όλων των Ελλήνων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε στην πράξη την υπεράσπιση του εθνικού πατριωτικού συμφέροντος, από την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, την προστασία των συνόρων μας και την ενίσχυση της φωνής της Ελλάδας.