«Ο πρώτος μας στόχος, φυσικά, είναι να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρακτορείο Reuters, ενώ βρισκόταν εν πλω με προορισμό τη Σαλαμίνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, «θα ανοίξει τον δρόμο για να επιτευχθεί επιτέλους ένας στόχος που έθεσε όταν εξελέγη για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια: η Ελλάδα να ανακτήσει το πολυπόθητο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εξηγεί ότι μολονότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη με διαφορά μεγαλύτερη των 20 μονάδων, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με αποτέλεσμα η χώρα να πάει ξανά σε κάλπες, οι οποίες λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος μπορούν να της δώσουν αυτή την πλειοψηφία.

«Εγκριση της πολιτικής μας» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Reuters ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν έγκριση των πολιτικών του και πρόσθεσε ότι μόνο μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η πρόοδος της χώρας. 

Μεταρρύθμιση της Υγείας 

Κορυφαία προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη στην επόμενη τετραετία είναι η Υγεία, η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και η δημιουργία ενός «υπουργείου Οικογένειας» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. «Αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη χώρα σε σταθερή δημοσιονομική πορεία. Η Ελλάδα βλέπει την ανάπτυξη στο 2,3% φέτος, βοηθούμενη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρεται στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Δαπάνησε περίπου 40 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους Έλληνες από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Μείωσε επίσης την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και μείωσε τη φορολογία για να φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις στο πιο υπερχρεωμένο έθνος της ευρωζώνης».

Στόχος η μείωση της ανισότητας 

«Ο Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του “έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη”. Εάν επανεκλεγεί λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο, ενισχυμένο με περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μεταρρυθμίσεων, αλλά θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει την ανισότητα», γράφει το Reuters στο οποίο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που θα εστιάζει στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και θα μειώνει την ανισότητα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ και είπε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει κεφάλαια για κοινωνικές πολιτικές. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα, διότι προσθέτει δημοσιονομική δύναμη πυρός στον προϋπολογισμό μας» τόνισε.