Περίπου έξι μήνες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ με σταθερό outlook, ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα, ο Fitch δημοσιοποίησε τη νέα αξιολόγησή της.
Ο οίκος αναμένει συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, αντανακλώντας εν μέρει μια καλύτερη αρχική θέση, δεδομένου ότι το έλλειμμα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο το 2022. Προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024).
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει συνεχή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2026, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,5% και το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ να μειώνεται κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες το 2022-2026. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση των Αρχών στη δημοσιονομική σύνεση, με ορισμένες μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να παρέχουν ορισμένες διαρθρωτικές βελτιώσεις.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, διαπιστώνει κινδύνους που περιλαμβάνουν ασθενέστερη ανάπτυξη και αυξανόμενες απαιτήσεις για δαπάνες. Η συνεχής συγκράτηση των δαπανών μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη μετά την πλήρη εκκαθάριση των προσωρινών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας ή εάν η αύξηση των εσόδων επιβραδυνθεί σημαντικά.
Ο οίκος Fitch αναμένει ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 2-2,5% το 2024-26, λόγω των επενδύσεων και της ανάκαμψης της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Οι προβλέψεις του στηρίζονται στην υπόθεση ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν ορόσημα και στόχους, το οποίο είναι η βασική κατεύθυνση για το ξεκλείδωμα των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων παραμένει μια σημαντική διαρθρωτική πρόκληση, με τις προγραμματισμένες εργασιακές μεταρρυθμίσεις να είναι ζωτικής σημασίας. Ο οίκος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καλείται να ψηφίσει για δεύτερη φορά στις 25 Ιουνίου και τονίζει: η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία απέδωσε πολύ πάνω από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 40% των ψήφων και καθιστώντας πιθανό ότι θα κερδίσει την επερχόμενη ψηφοφορία. Είναι γνωστό ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας πάνω από το οποίο υπάρχει σχετικά χαμηλός κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική της οντότητα. Οι διαβαθμίσεις λοιπόν πάνω από το επίπεδο αυτό καθιστούν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ κάτω από αυτό αντανακλούν χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια. Κάθε βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ουσιαστικά σηματοδοτεί σε έναν επενδυτή την πιθανότητα να μπορέσει η χώρα που εκδίδει ένα ομόλογο χωρίς τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.