Οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι στην πλειοψηφία τους αισιόδοξοι. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν σημαντικά καλύτερο από ό,τι αναμενόταν. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν σημαντικά καλύτερο από ό,τι αναμενόταν για την Ελλάδα, με δεδομένο το πολύ δυσμενές διεθνές περιβάλλον και την τάση για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι στην πλειοψηφία τους περισσότερο αισιόδοξοι.

Το ΥΠΟΙΚ επισήμως για φέτος προβλέπει ανάπτυξη 2,3%. Ο πιο απαισιόδοξος είναι ο ΟΟΣΑ, ο οποίος στην έκθεσή του προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,2%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές της εκτιμήσεις, προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,5% για το 2023. Το «σκληρό» ΔΝΤ, στις εκτιμήσεις που δημοσίευσε τον Απρίλιο, προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση την ετήσια έκθεση του διοικητή της, βρίσκεται πιο κοντά στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για φέτος, ενώ και το ΙΟΒΕ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,4%.

Μπορεί η αύξηση κατά 2,1% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους να δείχνει μέτρια, μετά από μια διετία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα ήταν η πέμπτη υψηλότερη επίδοση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο επηρεάστηκε αρνητικά από την πολύ υψηλή βάση που μπήκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν είχαμε ανάπτυξη 7,8%, αλλά και την επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 2,3%, από 7,8% που ήταν σε ετήσια βάση το 2022, λόγω υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά, ήταν σημαντικά καλύτερη από τη στασιμότητα ή την οριακή ύφεση την οποία ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης δεν φαινόταν καν στον ορίζοντα.

Η εκτίμηση ήταν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ήταν το χειρότερο της χρονιάς, με τα επόμενα τρία τρίμηνα να ανεβάζουν την ετήσια ανάπτυξη κοντά στο 2%. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η εκκίνηση του 2023 ήταν πολύ καλύτερη. Σε αυτό βοήθησε και η αύξηση των επενδύσεων κατά 8,2%, που θα είναι η μεγάλη έκπληξη για την οικονομία φέτος, μαζί βέβαια με τις εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,7%, περιλαμβάνοντας και το επίσης «δυνατό χαρτί» του τουρισμού. Ακόμη και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,3% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο δεν είναι καθόλου κακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού ήθελε την κατανάλωση να αυξάνεται φέτος, κατά 1,3%.