Τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ, εν μέσω θετικών κρίσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από στελέχη της αγοράς και διεθνείς οίκους.

Χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι περιμένει την ελληνική οικονομία να κινηθεί φέτος με ρυθμός πέριξ 3,5% που είναι σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, που υπολογίζουμε ότι είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και βλέπουμε μια σταθερή ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια στο όριο
του 3%. Αυτό θα υποστηριχθεί από περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, περαιτέρω σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές, η αύξηση των οποίων ήταν σημαντική τα τελευταία χρόνια». Ο ίδιος τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και «πιστεύουμε ότι οι επόμενες θα οδηγήσουν σε μια σταθερή κυβέρνηση, κάτι που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Η Morgan Stanley έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,5%. Συγκρκιμένα σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση της της υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος. Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024. Όσον αφορά τις τιμές, όπως και στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να αναμένεται  διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας  η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα φέτος, από 9,6%  το  2022 στο 3,6% το 2023. Η ίδια έκανε λόγο για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. «Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF», τόνισε.