Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της, ανακάμπτοντας σημαντικά από δύο διαδοχικές και σημαντικές εξωγενείς κρίσεις που προέρχονται από την πανδημία της Covid-19 και τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, διαπιστώνουν οι 20 υπουργοί Οικονομικών το τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup, καλώντας ταυτόχρονα σε περιστολή δημοσιονομικών δαπανών , στον βαθμό που τα αποτελέσματα των κρίσεων που εισήχθησαν στην Ευρώπη όπως η πανδημίας του Covid και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζουν να υποχωρούν.

Με αυτό τον τρόπο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης επιδιώκουν να δουν τα ποσοστά του ελλείμματος και του χρέους τους ως προς το ΑΕΠ να υποχωρούν, είτε από το 2023 ή το 2024. «Η ανάπτυξη το 2022 ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, υποστηριζόμενη από μια ταχεία, ισχυρή και συντονισμένη απάντηση πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αντανακλώντας τις συζητήσεις στο Eurogroup. Μετά την επιβράδυνση φέτος, η ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν. Ωστόσο, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές έχει μειωθεί, παραμένει αυξημένη και οι κίνδυνοι σταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό προς τα κάτω», σημειώνουν οι ευρωπαίοι υπουργοι Οικονομικών στο ανακοινωθέν.

«Οι αγορές εργασίας στη ζώνη του ευρώ πρόκειται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν χαμηλή ανεργία και υψηλά ποσοστά δραστηριότητας. Παρά τη μείωση, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει βασική ανησυχία, εμφανίζοντας αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά, με τον δομικό να εμφανίζεται πιο επίμονος. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε βασικούς καθοριστικούς παράγοντες, ιδιαίτερα τα περιθώρια και τις μισθολογικές εξελίξεις. Είναι σημαντικό ο πληθωρισμός να μειωθεί περαιτέρω και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν καλά σταθεροποιημένες», υπογρμμίζουν. 

Ωστόσο το Eurogroup εξακολουθεί να ανησυχεί για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην οικονομία της ζώνης του ευρώ και τις συνέπειές του για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δικαιολογημένα την περίοδο 2020-2022 ο δημοσιονομικός προσανατολισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν επεκτατικός και απαραίτητος για την προστασία των ευάλωτων στις κοινωνίες μας, ωστόσο διαπιστώνεται ότι αυτές οι πολιτικές έχουν επιβαρύνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.

Πλέον κατά το eurogroup, ήρθε η ώρα για μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ στις μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της διαγενεακής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η διασφάλιση και η αύξηση των επενδύσεων, τόσο μέσω δημόσιων όσο και ιδιωτικών πηγών, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων μηχανισμών της ΕΕ παραμένει βασικός στόχος, ιδίως με δεδομένες τις κοινές προτεραιότητες όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων.

«Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις τακτικά και θα προσαρμόζει τις συμβουλές πολιτικής όπως απαιτείται, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής τους στις οικονομικές συνθήκες. Σημαντικό στοιχείο του συντονισμού των πολιτικών είναι το αναθεωρημένο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης, όπου προχωρούν οι εργασίες με σκοπό την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup θα επανεξετάσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των μελών της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024», αναφέρει μεταξύ άλλων το κοινό ευρωπαϊκο ανακοινωθέν.