Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου - ο νεότερος αδελφός του βασιλιά Φιλίππου - κατηγορείται για απάτη και εκβιασμό από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης, δήλωσαν την Παρασκευή οι δικηγόροι της Libyan Investment Authority.

Η κίνηση είναι το τελευταίο βήμα σε μια πολυετή διαμάχη μεταξύ της λιβυκής αρχής και του αδελφού του βασιλιά σχετικά με αμφισβητούμενη αποζημίωση από ένα αποτυχημένο έργο αναδάσωσης που διεξήχθη μέσω της ΜΚΟ του Global Sustainable Development Trust (GSDT) στη χώρα της Βόρειας Αφρικής το 2008.

Το έργο κατέρρευσε μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011. Η LIA ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας άσκησε «απαράδεκτη πίεση» στην προσπάθειά του να λάβει σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωσης που λέει ότι του οφείλει το Υπουργείο Γεωργίας της Λιβύης. Με τα χρόνια, ο δικαστικός αγώνας του πρίγκιπα Λοράν ώθησε τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και πυροδότησε κοινοβουλευτική έρευνα για τις πληρωμές τόκων.

Η δικηγορική εταιρεία Jus Cogens, η οποία εκπροσωπεί τη LIA, δήλωσε ότι κατέθεσε πολιτική αγωγή την Πέμπτη, η οποία, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, καθιστά υποχρεωτική την έναρξη δικαστικής έρευνας από τον ανακριτή.

«Είναι αξιολύπητο», είπε ο Laurent Arnauts, δικηγόρος του πρίγκιπα Laurent. «Οι Λίβυοι αξιωματούχοι προσπαθούν να σώσουν το πρόσωπό τους γιατί μόλις έχασαν για 13η φορά ενώπιον των βελγικών δικαστηρίων και στο Λουξεμβούργο».

«Είναι φυσιολογικό για έναν πιστωτή να προσπαθεί να εκτελέσει μια δικαστική απόφαση υπέρ του — δεν είναι εκβιασμός», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δικαστική απόφαση του 2011 που διέταζε τη Λιβύη να πληρώσει στον πρίγκιπα 38.479.041 ευρώ ως αποζημίωση για παράνομη παραβίαση σύμβασης.

Η LIA και οι δικηγόροι της ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πρίγκιπας φέρεται να προσπάθησε να αποκτήσει τα χρήματα υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά την πορεία μιας εν εξελίξει έρευνας που οδήγησε στην κατάσχεση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της LIA στο Βέλγιο και την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του διευθύνοντος συμβούλου της, Αλί Μοχάμεντ Χασάν.

Η LIA ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006 και ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητη από το λιβυκό κράτος. Η Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, διέταξε το πάγωμα όλων των κεφαλαίων που ανήκουν ή ελέγχονται από τον Μουαμάρ Καντάφι, στα οποία περιλαμβάνεται και η LIA.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσουμε ποινική υπόθεση εναντίον του πρίγκιπα Λοράν. Έχουμε κοινοποιήσει πραγματικά στοιχεία στον ανακριτικό δικαστή που δείχνουν ότι ο πρίγκιπας Λοράν έκανε κατάχρηση της ιδιότητάς του ως κατόχου δημοσίου αξιώματος, ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την ποινική διαδικασία κατά της LIA και του διευθύνοντος συμβούλου», δήλωσε ο δικηγόρος της LIA, Christophe Marchand.

Στο Βέλγιο, η άσκηση επιρροής μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως τέσσερα χρόνια και πρόστιμο έως 10.000 ευρώ. Η απάτη μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης από ένα μήνα έως πέντε χρόνια και πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. και ο εκβιασμός μπορεί να τιμωρηθεί με πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση.