Η ισπανική… υποχώρηση που κήρυξε η συγκυβέρνηση Σάντσεθ - Ποδέμος εξαιτίας της αποτυχίας αντιμετώπισης της πληθωριστικής κρίσης και της ακρίβειας μέσω του μηδενικού ΦΠΑ, έστειλε μια ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον… κουβά. Είχαν προηγηθεί Βενεζουέλα και Αργεντινή, υπέρ των οποίων ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου έχει ταχθεί –ως προς την πολιτική τους– στο παρελθόν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια εμμονή με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τους θιασώτες των καθεστώτων σε αυτές τις περιοχές. Τελευταία είχαν σηκώσει ψηλά την… ισπανική σημαία. Κάτι οι Ποδέμος που συμμετείχαν στην κυβέρνηση (παρά την παλαιά κόντρα με αφορμή τον τρόπο που κυβέρνησε ο Τσίπρας), κάτι ο σοσιαλιστής Σάντσεθ, έφεραν την ευρωπαϊκή αυτή χώρα στην πρώτη γραμμή της Κουμουνδούρου.

Με την πληθωριστική κρίση και την ακρίβεια να χτυπά την Ευρώπη, μετατράπηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε σημαία προκειμένου να πείσει για την ορθότητα της πρότασής του περί μείωσης του ΦΠΑ ως μέτρου αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Μέτρο που ως κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί διότι ουδείς εγγυάται πως η όποια μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή.
Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ισπανία. Και οδήγησε την κυβέρνηση Σάντσεθ να προκηρύξει εκλογές για τον Ιούλιο, έξι μήνες νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της. Ο μηδενισμός του ΦΠΑ όχι μόνο δεν έριξε τις τιμές, αλλά ανέβασε το ποσοστό αύξησης αυτών εκτινάσσοντας και τον πληθωρισμό.

Και όμως αυτό δεν άλλαξε σε τίποτα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να φωνάζει και να κινείται στην ίδια λογική με αυτήν που και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ανέπτυσσε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν το πράττει και ότι κινείται υπέρ των… πλουσίων.

Η επίκληση του μοντέλου Ισπανίας ήρθε πάντως απλώς να προστεθεί σε ανάλογες επικλήσεις άλλων χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ είχαν κάνει σημαία τη Βενεζουέλα. Και τον Μαδούρο φυσικά. Εκτιμούσαν ενδεχομένως ότι αυτό το μοντέλο στην οικονομία ήταν το ιδανικό. Μέχρι που κατέρρευσε με θόρυβο. Και έπεσε στο κενό και η προσπάθεια σύναψης συμφωνιών για την προμήθεια… λαχανικών και άλλων προϊόντων που προωθούσαν ο Νίκος Παππάς και ο εκ Κύπρου ορμώμενος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου.

Η Αργεντινή υπήρξε άλλη μια χώρα-πρότυπο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» δήλωνε το 2012. Την ώρα που η Αργεντινή χρεοκοπούσε. Για μια ακόμη φορά.
Βέβαια έχει και άλλα… ινδάλματα. Να μην ξεχνάμε την Κούβα. Ολόκληρο πρωθυπουργικό αεροσκάφος πήρε για να πεταχτεί στην κηδεία του Κάστρο. Πλέον δεν πρέπει να βγάζουμε από το κάδρο και τη Βραζιλία όπου βρέθηκε την Πρωτοχρονιά για την ορκωμοσία του συντρόφου Λούλα. Ο οποίος μάλλον κάτι προβληματάκια έχει τελευταία.