«Συγχαρητήρια στον Αλμπέρτο Φερνάντες για τη μεγάλη εκλογική νίκη του. Ακόμη μία φορά, μια προοδευτική κυβέρνηση καλείται να μαζέψει τα σπασμένα των νεοφιλελεύθερων προκατόχων της» έγραφε το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή. Τέσσερα χρόνια μετά η χώρα καταρρέει και αναζητεί βοήθεια στο ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμμονή με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής: Βραζιλία, Βενεζουέλα, Αργεντινή και άλλες αποτελούν πρότυπο για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα στελέχη του, που βλέπουν σε αυτές να εκτυλίσσεται το… όνειρό τους. Έφτασε στο σημείο να μεταβεί την Πρωτοχρονιά του τρέχοντος έτους στη Βραζιλία για να παραστεί στην ανάληψη της προεδρίας από τον Λούλα ντα Σίλβα και να εκθειάσει το πρόγραμμά του.

Όπως εκθείαζε και τον Νικολάς Μαδούρο. Όπως έσπευσε να εκθειάσει και τη νίκη του Φερνάτες, γράφοντας μεταξύ άλλων το 2019 ότι «πριν από τέσσερα χρόνια, με τη στήριξη των συστημικών μέσων ενημέρωσης της χώρας του και τις ευλογίες του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου, ο εκλεκτός της Δεξιάς εξελέγη Πρόεδρος της Αργεντινής. Βασική του υπόσχεση, με νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, να στηρίξει τη μεσαία τάξη, να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων και να διπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, καθότι η Αριστερά δεν μπορούσε ‘‘λόγω ιδεοληψιών’’. Τέσσερα χρόνια μετά, ο εκλεκτός του συστήματος, αφού τα έκανε θάλασσα σε όλους τους στόχους, αφού γύρισε τη χώρα πίσω στα νύχια του ΔΝΤ, έχασε πανηγυρικά τις εκλογές».

Αυτά τα ολίγα για τη χώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι απέκτησε το 2019 «προοδευτική κυβέρνηση», αλλά σήμερα είναι αντιμέτωπη με

• Πληθωρισμό που αναμένεται να φτάσει το 145% φέτος

• Ύφεση προ των πυλών

• Αποθέματα στην κεντρική τράπεζα που πιάνουν πάτο

• Το πέσο που έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στη μαύρη αγορά

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια μεγάλη υποτίμηση εν όψει προεδρικών εκλογών και ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος για την προεδρία Σέρτζιο Μάσα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να αναζητήσει κεφάλαια από το ΔΝΤ.

Κατά τα λοιπά, «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή», που έλεγε και ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας…