Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στην οικονομία της Αργεντινής. Η πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό και οικονομικό χάος για άλλη μία φορά, καθώς οι λαϊκιστές που κυβερνούν έχουν φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν από μία νέα χρεοκοπία. Ενα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει ξανά αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στο Μαξίμου, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ανέρχεται στο 118%. Ως άμεσο αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε στην υποτίμηση του νομίσματός της (πέσο) κατά 18% ακολουθώντας μία πάγια σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Ωστόσο, η υποτίμηση έφερε παράλληλα και νέα αύξηση στον πληθωρισμό στο 118%. Οι προεδρικές εκλογές που θα κρίνουν ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου.

Αυτήν τη στιγμή, περισσότερο από το 40% των Αργεντινών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να αξιοποιήσει το 22ο πακέτο οικονομικής βοήθειας που η χώρα έχει λάβει από το IMF.

Με τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση της Αργεντινής θα αποφύγει πολύ δύσκολα να βρεθεί σε καθεστώς αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας. Η χρεοκοπία της Αργεντινής σήμερα συγκεντρώνει ανησυχητικά μεγάλες πιθανότητες.