Στη δίνη νέας κρίσης, βρίσκεται για πολλοστή φορά η Αργεντινή. Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός – ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 βρισκόταν στο 78.5% -ανέρχεται στο 118%. Ως άμεσο αποτέλεσμα, η αργεντινή κυβέρνηση προχώρησε στην υποτίμηση του αργεντινού πέσο κατά 18% - ακολουθώντας, εν τέλει, μια πάγια σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).

Ωστόσο, η υποτίμηση έφερε παράλληλα και μια περαιτέρω αύξηση στον πληθωρισμό, στο 118%. Οι προεδρικές εκλογές που θα κρίνουν ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από το 40% των αργεντινών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η αργεντινή κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποτύχει πλήρως να αξιοποιήσει το 22ο πακέτο οικονομικής βοήθειας που η χώρα έχει λάβει από το IMF. Με τα σημερινά δεδομένα, η αργεντινή κυβέρνηση θα αποφύγει πολύ δύσκολα να βρεθεί σε καθεστώς αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας.

Η χρεοκοπία της Αργεντινής, σήμερα συγκεντρώνει ανησυχητικά μεγάλες πιθανότητες. Με όλα αυτά δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, ήταν αρνητικό παράδειγμα διεθνώς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχόταν «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή.»