Εάν επιβεβαιωθούν τελικά οι πληροφορίες και ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραστεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιβεβαιωθούν όλοι όσοι υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει κανέναν εκ των υποψηφίων γιατί πολύ απλά στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει να επιστρέψει κάποια στιγμή και μετά από νέα βαριά ήττα στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του 2024. 

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι είναι δικό του, προσωπικό επίτευγμα η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και το ποσοστό 35% που εξασφάλισε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις από το 3% στο οποίο βολόδερνε πριν από μερικά χρόνια. 

Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι αυτή. Βοήθησε ο τρόπος που δημαγωγούσε ο Τσίπρας στην άνοδο των ποσοστών του κόμματός του, ο κυριότερος λόγος είναι όμως η απόγνωση των ψηφοφόρων και οι λάθος επιλογές του πολιτικού συστήματος τη σκληρή περίοδο των Μνημονίων. 

Όπως και να έρθουν οι εξελίξεις, ό,τι και να συμβεί τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παραμείνει ενεργός και μάχιμος στο πολιτικό σκηνικό και πάντα θα έχει ως στόχο την επιστροφή μετά βαΐων και κλάδων στην ηγεσία του κόμματός του. 

Αυτό το τελευταίο βέβαια προϋποθέτει αποτυχία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋποθέτει βαριές εκλογικές ήττες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές και προϋποθέτει μεγάλη εσωκομματική γκρίνια στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. 

Σε αυτό το μπάχαλο επενδύουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποστασιοποιημένος και ενωτικός, στην πραγματικότητα όμως δεν θέλει να φύγει από τη μάχιμη πολιτική. Και για να μη φύγει δύο δρόμοι υπάρχουν. Είτε να επιστρέψει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε να δημιουργήσει το δικό του νέο κόμμα.

Ένα από τα δύο θα συμβεί. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει είναι πολύ νέος σε ηλικία για να αποστρατευτεί και όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι ευρωκάλπες θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ευρύτερες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.