κασσελάκης (ο) 1. αυτός που η όψη του ξεγελά «εσύ τον βλέπεις έτσι γλυκούλη και χαμογελαστό, αλλά ο Στέφανος είναι κασσελάκης και καλύτερα να φυλάγεσαι» 2. μεταμφιεσμένος, μασκαρεμένος «ένα από τα πράγματα που νοσταλγώ περισσότερο από την παιδική μου ηλικία είναι τα πάρτι των κασσελάκηδων και οι στολές που φορούσαμε»

Συχνά η εμφάνιση κάποιου είναι ενδεικτική (εξ ου και το «κόψε μάπα και βγάλε συμπέρασμα») του χαρακτήρα και του τρόπου σκέψης του. Κοιτώντας, ας πούμε, τον σύντροφο Πολάκη έχεις καταλάβει όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι’ αυτόν. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ανθρώπων που η εμφάνισή τους είναι ιδιαιτέρως παραπλανητική. Ο σύντροφος Κασσελάκης για παράδειγμα. Αν κανείς δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτόν, βλέποντάς τον θα σκεφτεί ότι πρόκειται για έναν μετριοπαθή, σοβαρό άνθρωπο, έναν αστό στο πορτοφόλι, στην καταγωγή και στους τρόπους. Ετσι κάπως την πάτησε και ο συνάδελφος δημοσιογράφος που του είπε «προσπαθώ να σας φανταστώ δίπλα σε κάποια στελέχη του κόμματός σας –δεν θα πω ονόματα– και δεν μπορώ» για να λάβει την απάντηση: «Ο Παύλος ο Πολάκης και ο τομέας διαφάνειας με έφεραν στο κόμμα». Στην παρατήρηση «μα δεν ταιριάζετε», ο σύντροφος Κασσελάκης απάντησε «και όμως ταιριάζουμε μια χαρά επειδή και οι δύο έχουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης μέσα μας», δείχνοντας πόσο πολύ μπορεί να ξεγελάσει η εξωτερική εμφάνιση.

Καμία ελπίδα

Από την άλλη, η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα αλάθητο κριτήριο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με ελάχιστες λέξεις ο σύντροφος Κασσελάκης και η αναφορά του στο αίσθημα δικαιοσύνης του αψύ Σφακιανού, επιβεβαίωσε το αξίωμα σύμφωνα με το οποίο η πιθανότητα να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ίση με την πιθανότητα να υπάρχει κρεατοφάγος βίγκαν.

Και δημόσιο και απολαυστικό

Η συγκεκριμένη συνέντευξη έγινε και πέτρα εσωκομματικού σκανδάλου καθώς ανέβηκε στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ για να κατέβει λίγο μετά, γεγονός που εξόργισε τον σύντροφο Πολάκη, ο οποίος έκραξε δημοσίως το γραφείο Τύπου του κόμματος δίνοντας μια γεύση από το απολαυστικό ξεκατίνιασμα που σύντομα θα ξεκινήσει εν όψει της κλοτσοπατινάδας της διαδοχής.

Λάθος λογική

Ελπίζω στο τέλος να μην επικρατήσει η λογική σύμφωνα με την οποία γενικώς η κρατική αδυναμία (ή γιατί όχι και κρατική απροθυμία) επιβολής του νόμου θα συνεπάγεται κλείσιμο των γηπέδων γιατί φοβάμαι ότι θα οδηγήσει τελικά σε εικόνες με κλειστά πανεπιστήμια, κλειστούς δρόμους, κλειστά πεζοδρόμια κ.ο.κ.