Ως ένα «νέο σύννεφο στον όχι και τόσο ασφαλή ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία» χαρακτήρισε από τις ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς η επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για «ένα νέο σύννεφο που σκοτεινιάζει αυτόν τον ορίζοντα».

«Πολύ ξεκάθαρα, πρόκειται για ένα νέο σύννεφο στον όχι και τόσο ασφαλή ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία, ένα νέο σύννεφο που σκοτεινιάζει αυτόν τον ορίζοντα», δήλωσε χαρακτριστικά η Γκεοργκίεβα.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρατήρησε ότι τα σοβαρά σοκ γίνονται η νέα κανονικότητα σε μια οικονομία στην οποία κυριαρχεί η αδύναμη ανάπτυξη. Μιλώντας στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση», ιδίως όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου.

Τέλος, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί κάποιες κινήσεις στην αγορά, η κυρία Γκεοργκίεβα τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί ο πλήρης οικονομικός αντίκτυπος της σύγκρουσης.

Σε ανησυχία οικονομικοί ηγέτες για τις συνέπειες της σύγκρουσης στην περιοχή 

Πολλοί οικονομικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ξαφνικό ξέσπασμα της βίας στη μακροχρόνια σύγκρουση. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Μαρόκο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης θα οδηγούσε σε «προβληματικές οικονομικές συνέπειες» για τις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι ακόμη και πριν η Χαμάς εξαπολύσει την πρωτοφανή επίθεσή της το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική για φέτος και το επόμενο έτος.