Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του, με τις κορόνες που εκτοξεύουν καθημερινά, προσπαθούν να αντιγράψουν τον Τσίπρα ο οποίος έχει κοπιάρει ό,τι λαϊκίστικο υπάρχει εντός και εκτός Ελλάδας.

ΙΟΥΛΙΑ ΣΚΟΥΡΤΗ

Καλά κρατεί ο διαγ(κ)ωνισμός, στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες, μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη αφενός για το ποιος είναι ο... καλύτερος λαϊκιστής και αφετέρου για το ποιο κόμμα έχει το πιο φορομπηχτικό πρόγραμμα. Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινά με... μειονέκτημα σε αυτήν την κούρσα, λόγω του γεγονότος ότι ο Τσίπρας έχει κοπιάρει ό,τι λαϊκίστικο υπάρχει εντός και εκτός Ελλάδας, εντούτοις δεν τα πάει άσχημα: με τις λαϊκίστικες κορόνες που εκτοξεύει κάθε μέρα κι αυτός και οι συνεργάτες του, μπορεί στο φίνις να κόψει πρώτος το νήμα του λαϊκισμού.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα της Χ. Τρικούπη είναι ότι μόλις ξεφουρνίζουν στα μέσα ενημέρωσης ένα λαϊκίστικο και... ακοστολόγητο «επιχείρημα» για την οικονομία και τους φόρους, σπεύδουν να αποτινάξουν –επί ματαίω– από πάνω τους τη ρετσινιά του λαϊκισμού.

«Περπατήσαμε πάνω-κάτω τη λαϊκή αγορά στον Αγιο Σώστη, στον Νέο Κόσμο. Οσο και να ρωτήσουμε, όσο και να ψάξουμε, δεν βρήκαμε κανέναν να περιμένει μέρισμα 150.000 ευρώ ή να θέλει να δώσει γονική παροχή ακίνητης αξίας 2.000.000 ευρώ στο παιδί του. Μπορεί να σταθήκαμε άτυχοι. Μπορεί και όχι. Προχωράμε», έγραψε ο κ. Μάντζος και με περηφάνια το ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα από τη Χαλκίδα ο μεγάλος ανταγωνιστής του Ανδρουλάκη, ο Αλ. Τσίπρας, έλεγε: «Σας λένε ότι εμείς θα φορολογήσουμε τα διυλιστήρια και τις εταιρείες ενέργειας. Και θέλω να σας ρωτήσω, έχει κανείς από εσάς κανένα διυλιστήριο; Εχει καμία εταιρεία ενέργειας και φοβάστε μην τυχόν σας φορολογήσουμε; Αυτοί που έχουν, δικαίως φοβούνται». Και μετά γκρινιάζουν στο ΠΑΣΟΚ όταν τους κατηγορούν ότι είναι λαϊκιστές με γραβάτα.

Η κρυφή ατζέντα

Διαμαρτύρονται στο ΠΑΣΟΚ γιατί τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη, αναφορικά με τη φορομπηχτική πολιτική που έχουν στο πρόγραμμά τους, και τα βάζουν με τα ΜΜΕ και τα κόμματα.

Ενοχλούνται οι «σύντροφοι» της Χ. Τρικούπη γιατί η ΝΔ τούς κατηγορεί ότι έχουν, α λα ΣΥΡΙΖΑ, κρυφή ατζέντα για τη φορολογία. Και μπορεί ο Ανδρουλάκης και οι «σύντροφοί του» να επιχειρούν να ξορκίσουν τη φορομπηχτική πολιτική τους, ωστόσο μη ζητάνε από τους πολίτες να λησμονήσουν κάποιες από τις... μεγάλες επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ.

Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι λίγο μετά το ιστορικό «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ και το μνημόνιο, ήρθε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και μ’ έναν νόμο, μ’ ένα άρθρο επέβαλε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Καταρρέει με βρόντο η «επιχειρηματολογία» του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που ταλαιπωρεί και την ελληνική κοινωνία, προβάλλοντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Παρότι η ΝΔ έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι μια τέτοια «λύση», καθώς δεν αποβαίνει σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με τα στοιχεία της Eurostat να το πιστοποιούν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να εκτίθεται. Επιμονή που παραμένει, παρά τη διάψευση που έρχεται από την ίδια την Ισπανία, με τα στοιχεία να είναι αμείλικτα, καθώς καταγράφουν τη χώρα ως μια από αυτές με τα ακριβότερα τρόφιμα συγκριτικά με την Ελλάδα. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, να ζητεί έκτακτη μείωση στον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, για ορισμένο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι μάλλον δεν μελετά την ευρωπαϊκή πολιτική.

Κακό παράδειγμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο, οπότε και έγινε η περικοπή του ΦΠΑ στην Ισπανία, οι πολίτες όχι μόνο δεν έχουν δει μείωση, αλλά αντίθετα ανατιμήσεις. Σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία, τον Φεβρουάριο το καλάθι της νοικοκυράς κατέγραψε αύξηση που έφτανε κατά μέσο όρο το 16,6%, με τους Ισπανούς καταναλωτές να υπογραμμίζουν ότι η ανατίμηση των απαραίτητων για το φαγητό της ημέρας ξεπερνά το 20%.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής «λούστηκε» ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προχωρά σε πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου έπειτα από τη βαριά ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που αποτελούν έναν εξαιρετικά κακό οιωνό ως προς την παραμονή του στην εξουσία.

Επειδή, όμως, πρέπει –ντε και καλά– το αφήγημα να ειπωθεί, επιστρατεύοντας τις γνωστές «χοντράδες» και ψεύδη της προεκλογικής και όχι μόνο στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Πόπη Τσαπανίδου, προχώρησε στην άκρως... εμπεριστατωμένη θέση ότι ο Ακης Σκέρτσος «προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και, ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους, αλίμονο… Πάλι καλά που δεν μας πρότεινε και να αυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ, για να μειωθούν οι ανισότητες».

Τι εννοεί ως «αυτογελοιοποίηση» η Πόπη Τσαπανίδου; Οτι ο Ακης Σκέρτσος μίλησε με στοιχεία και αυτά δείχνουν συγκεκριμένα ποιος ωφελείται από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 7 μονάδες.