Έχουν μείνει λιγότερες από τρεις εβδομάδες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ρίξει λευκή πετσέτα αναγνωρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. 

Μπορεί τα στελέχη του κόμματος να δηλώνουν δημοσίως με πύρινους λόγους ότι η μεγάλη ανατροπή είναι εφικτή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τις εκλογικές δυνάμεις του, αλλά οι διατυπώσεις στις επίσημες ανακοινώσεις δεν κρύβουν την πραγματικότητα. 

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη απέναντι στην τουρκική επιρροή - Υποκρισία και ακροδεξιά παιχνίδια από την κυβέρνηση», είναι σαφές ότι δεν αναφέρεται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά, αλλά σε αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Η λέξη «κυβέρνηση» σε ενεστώτα επαναλαμβάνεται στην πρώτη πρόταση της ανακοίνωσης όπου διαβάζουμε «στην απεγνωσμένη προσπάθεια της να αλιεύσει ψήφους από τα ακροδεξιά, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επικίνδυνη στρατηγική της δημιουργίας έντασης και πόλωσης στη Θράκη και επιστρέφει τη χώρα σε άλλες εποχές». 

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για λάθος. Αντίθετα, η συγκεκριμένη διατύπωση είναι απολύτως εσκεμμένη. Δείχνει ότι για πρώτη φορά -τουλάχιστον στη σύγχρονη εκλογική ιστορία- η αντιπολίτευση δεν ξεκινά όταν ανακηρύσσεται ο νικητής αλλά 20 ολόκληρες ημέρες πριν από τις κάλπες. Δείχνει επίσης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε προσπάθεια αποφυγής της ήττας θεωρείται πλέον απολύτως μάταιη.

syr.png