Ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στη γραμμή που θέλει τους πολίτες να μην κατάλαβαν τι έκαναν στις 21 Μαΐου και επιβεβαιώνει ότι αυτά που λένε τα στελέχη του αποτελούν τη βασική πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες. Υποτιμούν τους ψηφοφόρους και τη δυνατότητά τους να επιλέγουν στις εκλογές.

Από την Κατερίνη, όπου πραγματοποίησε περιοδεία, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να ενώσουν δυνάμεις στον αγώνα που δίνει και που συνδέεται άμεσα με την πολιτική του επιβίωση, επικεντρώνοντας την έκκληση σε όσους δεν τον ψήφισαν.

Και τι είπε; Ότι «θέλω να απευθυνθώ σε όσες και όσους δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνειδητοποιούν ότι αυτό που έρχεται είναι πολύ σκληρό και θέλουν να εναντιωθούν στην προοπτική μιας παντοδύναμης ή αυτοδύναμης ΝΔ». Απευθύνθηκε δηλαδή σε όλους όσοι ψήφισαν την 21η Μαΐου χωρίς να συνειδητοποιήσουν τι έκαναν.

Και σε αυτούς που ψήφισαν ΝΔ αλλά και σε αυτούς που ψήφισαν άλλα κόμματα μέσα από τη διαδικασία της απλής αναλογικής που ο ίδιος ως πρωθυπουργός επέβαλε στη χώρα προκειμένου, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα ως προς τις πολιτικές δυνάμεις.

Το αποτέλεσμα όμως δεν του άρεσε. Και έτσι τα βάζει με τους ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν (άλλοι ως «παραπλανημένοι», άλλοι λόγω της «πανδημίας» και άλλοι ως «εξαγορασμένοι» όπως ανέφερε και ο Χρήστος Σπίρτζης). Τους καλεί δε να μην ψηφίσουν μικρά κόμματα αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, διότι –κατά τον ίδιο– «το σχέδιο της Δεξιάς είναι: ‘‘ψηφίστε μικρά κόμματα – οπουδήποτε αλλού να πάει η αμφισβήτηση στη ΝΔ, αρκεί να μην πάει στον ΣΥΡΙΖΑ’’. Θέλουν τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης για να είναι ανεξέλεγκτοι την επόμενη ημέρα. Σας καλούμε όλους και όλες, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχετε μαζί μας, να ενώσετε στις 25 του Ιούνη τη δύναμή σας στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε όσο πιο ισχυροί».

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα και απομένουν 19 ημέρες μέχρι την Κυριακή των εκλογών, κάθε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του, κάθε ομιλία του επιβεβαιώνει ότι ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε πρόγραμμα, αλλά ούτε και δυνατότητα να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκλωβισμένοι στη λογική του καταγγελτικού λόγου, της πόλωσης και της διχαστικής ρητορικής, κυκλοφορούν με τα ίδια συνθήματα και με επαναλήψεις όσων έλεγαν πριν από την 21η Μαΐου.

Και επιχειρούν να προσδώσουν στην προεκλογική μάχη ταξικό πρόσημο με αναφορές σε καρτέλ και πλούσιους φίλους της Ν.Δ., που δεν κατονομάζονται ούτε καν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα προκαλώντας φυσικά εύλογα ερωτήματα.