Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ δεν θα έφτανε στους πολίτες. Σήμερα, ενόψει εκλογών, δηλώνει πως δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και προχωρεί στην πλέον απίστευτη δήλωση ότι δήθεν έκανε μειώσεις. Τι όμως έκανε και κυρίως πότε;

«Όχι, δεν τη συμμερίζομαι (σ.σ. την άποψη την άποψη ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στον καταναλωτή) δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5.

Και συνέχισε: «Μην ξεχνάτε ότι η δική μου κυβέρνηση, το 2019, μόλις φύγαμε από τα μνημόνια και βγάλαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το σβέρκο μας, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, στην εστίαση, στην ενέργεια»

Τι ακριβώς είχε συμβεί επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ που μετά την «kolotoumpa» και την υπογραφή τρίτου μνημονίου άρχισε να αλλάζει άρδην όσα υποστήριζε πως θα εφαρμόσει;

- Αύξησε τον ΦΠΑ από το 23% στο 24%

- Προχώρησε σε μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στο 24%

- Κατάργησε τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

- Αύξησε τον ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα

- Αύξησε τον φόρο στη μπύρα.

- Επέβαλε ΕΦΚ στο κρασί.

Μάιος 2019

Και τι έκανε τον Μάιο του 2019, λίγο πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τις περιφέρειες και την τοπική αυτοδιοίκηση, το αποτέλεσμα των οποίων τον ανάγκασε να προκηρύξει αμέσως μετά εθνικές εκλογές;

Σύμφωνα με ανακοίνωση τότε του υπουργείου Οικονομικών από τις 20 Μαΐου του 2019 (σ.σ στις 26 Μαίου είχαμε ευρωεκλογές και εκλογές για την αυτοδιοίκηση) ίσχυε η μείωση του ΦΠΑ ως εξής:

- Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής,

- Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων,

- Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Με λίγα λόγια πήγε εκεί που βρήκε τον ΦΠΑ αλλά όχι παντού. Και φυσικά δεν το έκανε διότι βγήκε από τα μνημόνια η χώρα. Άλλωστε η φιέστα στην οποία ο ίδιος είχε φορέσει και την περιβόητη γραβάτα είχε γίνει σχεδόν έναν χρόνο πριν και ήταν αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο.

Αυτό που είχε οδηγήσει σε επαναφορά του ΦΠΑ στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα ήταν οι εκλογές. Και η εικόνα της ήττας που έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επέβαλε 29 φόρους. Είτε μέσω της αύξησης του ΦΠΑ είτε μέσω της επιβολής νέων. Διέλυσε τη μεσαία τάξη για να βρεί πόρους και κυρίως για να δημιουργήσει ένα υπερπλεόνασμα. Και αυτό δεν μπορεί να το ξεχάσει ουδείς. Οι δε φόροι ήταν εξωφρενικοί. Έπληξαν τους πάντες.

Το να λέει όμως ότι ο ίδιος μείωσε τον ΦΠΑ αν μη τι άλλο προκαλεί τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Ειδικά όταν επιχειρεί να συγκριθεί με τις μειώσεις φόρων και τις παρεμβάσεις (50 τον αριθμό συνολικά) της κυβέρνησης Μητσοτάκη.