Η παρέμβαση της μαθήτριας της Γ' Λυκείου, η οποία συνάντησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λαγκαδά και του περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την καθημερινότητα που βιώνει στο σχολείο της, προκάλεσε αίσθηση. Όταν μια 18χρονη νέα, η οποία ετοιμάζεται να περάσει τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, μιλά για σχολεία χωρίς θέρμανση και τουαλέτες και για βιβλία που πήρε μετά από δύο μήνες, η μαρτυρία της αποκτά άλλο ειδικό βάρος και προκαλεί συμπάθεια.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μαθήτριας, όμως, το ειδικό βάρος και η αξιοπιστία χάθηκαν απότομα όταν διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για μια νέα που βρέθηκε κατά τύχη στο δρόμο του Αλέξη Τσίπρα και του έδωσε υλικό που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία του, αλλά για ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξε με μεγάλη επιτυχία το ρόλο που του ανατέθηκε: να επαναλάβει αγανακτισμένη όλο το αντιπολιτευτικό ρεπερτόριο του κόμματος για την εκπαίδευση και να επιτεθεί στη Νίκη Κεραμέως. 

«Ηρθαν βιβλία δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Δεν έχουμε καθηγητές. Κι όμως μας ζητάνε να γράψουμε με ελάχιστη βάση. Πώς θα γράψουμε με ελάχιστη βάση; Εμείς είμαστε 27 άτομα στο τμήμα μου και μόνο τα 11 πήγαν να δώσουν. Όταν ξέρουν ότι ακόμα και να έχεις πτυχίο θα είσαι σερβιτόρος, ποιος ο λόγος; Μπορεί να γίνει ο άλλος σερβιτόρος και χωρίς πτυχίο. Εγώ θέλω να έρθει η κ. Κεραμέως σε ένα από τα δύο σχολεία και να δουλέψει για τέσσερις ώρες σε αυτό το σχολείο και να αφήσει το υπουργικό της γραφείο. Χωρίς θέρμανση, χωρίς τουαλέτες. Που μας ζητάει να γράψουμε με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όλα αυτά που ζητάει. Ντροπή!“ είπε. 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, οι υπεράριθμοι μαθητές στις τάξεις, οι ρημαγμένες υποδομές, η δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και η υπουργός Παιδείας η οποία παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος που απολαμβάνει τις ανέσεις του γραφείου της, ενώ η νεολαία υποφέρει, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της λαϊκιστικής αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτή η επιχειρηματολογία επαναλήφθηκε στο σκετσάκι που έπαιξαν ο Αλέξης Τσίπρας και η μαθήτρια, το οποίο μπορεί να έμενε μεταξύ τους, αν κάποιοι παρατηρητικοί χρήστες του διαδικτύου δεν εντόπιζαν φωτογραφίες στις οποίες η νεαρή ποζάρει ανέμελα κάτω από πανό του ΣΥΡΙΖΑ, με άλλα στελέχη του κόμματος, αποκαλύπτοντας ότι είναι οργανωμένο μέλος του κόμματος.