«Aποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη. Ο ηγέτης του λαού της Βενεζουέλας, των λαών της Λατινικής Αμερικής, ένας εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων…». Δεν πρόκειται για τον ύστατο αποχαιρετισμό του δικτάτορα Μαδούρο στον Τσάβες, αλλά για το διά ζώσης «αντίο» του Αλέξη Τσίπρα που παραβρέθηκε στη κηδεία. Την ίδια ώρα από την Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε τα «θερμά μας συλλυπητήρια» στο λαό της Βενεζουέλας, τονίζοντας για τον εκλιπόντα: «Στη δύσκολη πορεία της χώρας του προς τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, η συμβολή του Ούγκο Τσάβες υπήρξε καταλυτική».

Εξορίες και φυλακές

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που ο Ούγκο Τσάβες με πρόσχημα τη κοινωνική δικαιοσύνη επέβαλε ένα καθεστώς που εκτός από ολοκληρωτικό σήμερα αποδεικνύεται και διεφθαρμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «δημοκρατικό» καθεστώς της Βενεζουέλας οδήγησε περί των 8 εκατομμυρίων ανθρώπων από την… υπερβολική ελευθερία στο να αναγκασθούν να εκπατρισθούν, ενώ χιλιάδες άλλοι βρέθηκαν και βρίσκονται στις φυλακές λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων από αυτές του Μαδούρο και πριν του Τσάβες.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα που διενήργησαν οι ερευνητές δημοσιογράφοι της ψηφιακής πύλης «Armando.info» (με αριστερά ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν ασχολούνται οι Reporters United) και στοιχεία δημοσιεύoνται στο χθεσινό φύλλο της καθημερινής ισπανικής εφημερίδας «ABC», από το 1999 μέχρι το 2012 ο πρόεδρος Τσάβες διαχειρίστηκε ανεξέλεγκτα το αστρονομικό ποσό των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Σύμφωνα με τα διαβαθμισμένα έγγραφα τεσσάρων εκθέσεων μεταξύ 2007 και 2012, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 40 άδηλων λογαριασμών, που σύμφωνα με την έρευνα δημιουργήθηκαν μόλις ο Τσάβες συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα λόγω της ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών. Σ’ αυτό βοήθησε η «ευελιξία» που του είχε δοθεί να έχει τη διαχείριση στο Ενιαίο Κοινωνικό Ταμείο, που δημιουργήθηκε το 1999, ως «έκτακτο μέτρο» για τη διανομή πόρων σε κοινωνικά προγράμματα και, αργότερα, το Επενδυτικό Ταμείο για τη Μακροοικονομική Σταθεροποίηση, που δημιουργήθηκε το 2001 για εξοικονόμηση δολαρίων από τα έσοδα από το πετρέλαιο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της «ABC».

Κουμπαράς διαφθοράς

Σύμφωνα, πάντα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος Τσάβες προέβη τότε σε μια ομολογία: «Ολοι γνωρίζετε ότι έχουμε αυτόν τον κουμπαρά που είναι το Επενδυτικό Ταμείο για τη Μακροοικονομική Σταθεροποίηση. Λοιπόν, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε μέρος αυτών των πόρων και γι’ αυτό η κυβέρνησή μας ενεργοποίησε αυτό το ταμείο και το ενισχύουμε (...), είναι κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που μας επιτρέπουν να μειώσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει η αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου», είχε πει στις 12 Φεβρουαρίου 2002. «Από κει και πέρα, τα κεφάλαια μετατράπηκαν από κουμπαράς έκτακτης ανάγκης σε προσωπικό ταμείο», υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Ο Τσάβες», σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο δικηγόρος Χοσέ Ιγνάθιο Ερνάντεθ, «διαχειρίστηκε 700.000 εκατομμύρια δολάρια σε εισόδημα από το πετρέλαιο και 120.000 εκατομμύρια έσοδα από χρέη μεταξύ του Κινεζικού Ταμείου και του χρηματοοικονομικού χρέους. Και διερωτάται, πού πήγαν 820 δισεκατομμύρια δολάρια αφού δεν αξιοποιήθηκαν ούτε σε κατασκευές ούτε σε υποδομές ούτε σε επενδύσεις;». Την απάντηση δίνει ο ίδιος λέγοντας ότι οι λογαριασμοί είναι στο εξωτερικό στο όνομα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, «για να μετατρέψουν το μηχανισμό των κεφαλαίων σε ένα είδος ρωσικής κούκλας που τους επιτρέπει να κρύβονται μέσα σε άλλους και έτσι να παραπλανούν τις προσπάθειες οποιουδήποτε ελεγκτή». Αυτή είναι «μια πρακτική που συνέχισε ο Νικολάς Μαδούρο όταν του επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις.

Πού βρίσκονται οι λογαριασμοί; Κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη: Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία», προσθέτει ο Ερνάντεθ.

Υπέρ… υμετέρων

Για τους παροικούντες είναι κοινό μυστικό ότι οι οικογένειες του Τσάβες και του Μαδούρο είναι οι πλουσιότερες και οι πιο ισχυρές στη Βενεζουέλα. Ο Τσάβες είχε ένα σημειωματάριο όπου έγραφε τα χρήματα που έδινε στην οικογένειά του, στους φίλους, στους πολιτικούς, στους καλλιτέχνες και τους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ. Η οικογένεια Τσάβες εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του μισού κράτους με φάρμες, κτηνοτροφικές μονάδες, εταιρείες και στόλο φορτηγών. Ο Τσάβες έκανε δύο γάμους και απέκτησε έξι παιδιά. Ενα από αυτά, η Γκαμπριέλα, έγινε στενή φίλη με τη Χριστίνα Κίχνερ και με Αργεντινούς επιχειρηματίες, σε σημείο που έγινε γνωστή ως η βασίλισσα του ρυζιού λόγω μιας διεφθαρμένης διαπλοκής.

Ο Μαδούρο διόρισε τη Μαρία Γκαμπριέλα σε ανώτερη διπλωματική θέση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον. Το περιοδικό «Forbes» την κατέταξε ως την πλουσιότερη γυναίκα στη χώρα με λογαριασμούς συνολικού ύψους 4.197.000 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ανδόρα. Σήμερα διατηρεί ναυτιλιακές, τουριστικές και ψυχαγωγικές εταιρείες. Ούτε η δεύτερη σύζυγος του Ούγκο Τσάβες, η Μαρισαμπέλ Ροντρίγκες, δεν έχει μείνει πίσω στον πλουτισμό λόγω συγγένειας. Η Μαδούρο τη διόρισε πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη και, πρόσφατα, γενική πρόξενο στο Κουρασάο.

Οι κληρονόμοι «της φυλής Chavista-Madurista», όπως αναφέρει η «ABC», ξεχωρίζουν για την επίδειξη ακριβών κοσμημάτων από χρυσό, διαμάντια και σμαραγδένια, πολυτελή ρολόγια, επώνυμες τσάντες, γιοτ, ταξίδια με σωματοφύλακες και ακριβά μεταφορικά μέσα, ενώ το 82% των Βενεζουελάνων επιβιώνει με μισθούς τρία δολάρια το μήνα. Αυτά τα… ολίγα ώστε να θυμόμαστε ποια… «προοδευτικά» κόμματα στην Ελλάδα είχαν και συνεχίζουν να έχουν καλές σχέσεις λόγω «επαναστατικής» συγγένειας με το καθεστώς της Βενεζουέλας.