Περίπου 450.000 παιδιά λαμβάνουν τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ στη Βενεζουέλα, όπου η τιμή των τροφίμων εκτινάχθηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια, δήλωσε χθες, Πέμπτη, η Λάουρα Μέλο, η διευθύντρια του WFP στη χώρα.
Ηυπηρεσία αυτή του ΟΗΕ δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα από τον Ιούλιο του 2021 και διανέμει καλάθια με βασικά τρόφιμα σε 2.000 σχολεία οκτώ περιφερειών της χώρας των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.
Αυτοί οι σάκοι με ξηρά τρόφιμα (ζυμαρικά, ρύζι κλπ) που ωφελούν τα παιδιά, αλλά και τις οικογένειές τους, έρχονται να προστεθούν σε άλλα κρατικά διατροφικά προγράμματα.
Μεταξύ των 450.000 παιδιών που επωφελούνται, τα 16.000 λαμβάνουν επίσης ζεστά γεύματα “μεγαλύτερης διατροφικής ποικιλίας” στα σχολεία τους.
“Το βασικό πρόβλημα είναι το ζήτημα της οικονομικής πρόσβασης στα τρόφιμα”, υπογράμμισε η Μέλο.
“Διαπιστώσαμε στη Βενεζουέλα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, σημαντική αύξηση των τιμών των προϊόντων διατροφής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί έχουν δυσκολίες να προμηθευτούν τρόφιμα ποικίλου διατροφικού επιπέδου”, πρόσθεσε.
Η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί σε βαθειά κρίση, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 80% μεταξύ του 2014 και του 2021.
Η απελευθέρωση των τιμών επέτρεψε να δοθεί τέλος στις αδιάκοπες ελλείψεις (με ουρές χιλιομέτρων για την αγορά βασικών ειδών διατροφής), αλλά προκάλεσε γενικευμένη αύξηση σχεδόν όλων των τιμών.
“Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα στην αγορά, υπάρχουν, αλλά οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές”, υπογράμμισε η Μέλο.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη του Νοεμβρίου του 2022, τρεις πολίτες της Βενεζουέλας στους τέσσερις δεν έχουν αρκετό εισόδημα για να καλύψουν το βασικό καλάθι τροφίμων.
Η αξία του ανερχόταν τον Μάρτιο σε 511 δολάρια τον μήνα, σύμφωνα με το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης (Cendas). Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για αυτό.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πουλά σάκους με τρόφιμα σε επιδοτούμενες τιμές στο πλαίσιο προγράμματος που απευθύνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά έχει αμαυρωθεί από σκάνδαλα διαφθοράς.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023 για τη Βενεζουέλα, έχει στόχο να προσφέρει βοήθεια σε ένα εκατομμύριο παιδιά.
Την ερχόμενη χρονιά, ελπίζει να επεκτείνει το πρόγραμμά του διανομής ζεστών γευμάτων, η πρώτη φάση του οποίου επέτρεψε επίσης να αυξηθεί κατά 30% το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία που επωφελούνται από αυτό.