Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια, καθώς και με το «θαύμα της κολυμβήθρας», ο Μάκης Βορίδης δεν άφησε την ευκαιρία για «τρολάρισμα» να πάει χαμένη. Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν την Νέα Δημοκρατία να έχει ανοδική τάση, ο κύριος Βορίδης συνέδεσε το θέμα με προηγούμενη ερώτηση, η οποία αφορούσε τη συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν ευρωψηφοδέλτιο μονοθεματικά, αλλά συνυπολογίζουν την συνολική διαδρομή και το έργο της κυβέρνησης, κάνοντας μια «σούμα» και στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έβαλε το έργο της κυβέρνησης από τις μεταρρυθμίσεις, έως την υπεράσπιση της συντηρητικής ατζέντας.

Στο άκουσμα της «συντηρητικής ατζέντας», ο δημοσιογράφος είπε στον Μάκη Βορίδη «μη μας πείτε πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια πάλι όμως», με τον Μάκη Βορίδη να μην αφήνει την πάσα να πάει χαμένη σχολίασε ότι «αυτό, η αλήθεια είναι ότι τώρα το υιοθέτησε ο κύριος Κασσελάκης, απ' ό,τι κατάλαβα», για να προσθέσει ότι εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι δεν χαρίζει την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια, σημαίνει ότι ως αξίες τις διεκδικέι. Στη συνέχεια, είπε ότι «αυτό που κάνει ο Κασσελάκης, είναι καταπληκτικό» για να προσθέσει ότι «υπάρχει απόλυτη αποδόμηση, όλου του πλέγματος αξιών, ιδεών, που συνηθίζαμε να λέμε "Αριστερά". Ταυτοτικό σημείο για την Αριστερά, η υπεράσπιση της Παλαιστίνης. Ο Κασσελάκης δε λέει μισή κουβέντα για τους Παλαιστίνιους και λέει για την ανάγκη να προστατευτεί το Ισραήλ. Δεν μπορώ να φανταστώ για ένα τέτοιο ζήτημα, μεγαλύτερη αλλαγή θέσης. Ξαφνικά αρχίσει και τους λέει για τα θαύματα στη βάφτιση». Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι δραστικές μεταβολές στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνάδουν με το παραδοσιακό προφίλ της Αριστεράς -ριζοσπαστικής, ή μη- γεγονός που φαίνεται άλλωστε από τη γκρίνια που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες.

Το τρολάρισμα του Μάκη Βορίδη

Την τόσο δραματική μεταβολή στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει πραγματοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, προφανώς ο Μάκης Βορίδης δεν θα μπορούσε να την αφήσει ασχολίαστη. Συγκεκριμένα είπε ότι «το να εμφανίζεται ένας ως ριζοσπάστης Αριστερός -Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, λέγεται ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ- ως ριζοσπάστης Αριστερός, δηλαδή όχι Αριστερός, αγριεμένος κιόλας, πολύ ριζοσπαστικό πράγμα. Και να λέει "το λαδάκι στην κολυμβήθρα που σχημάτισε τον σταυρό και άρα ο Κύριος ημών έδειξε και φανέρωσε"! Λοιπόν, όλα αυτά είναι εντυπωσιακά για τους ψηφοφόρους του Κασσελάκη. Επαναλαμβάνω: αυτό που κάνει ο Κασσελάκης τώρα στην Αριστερά, είναι μοναδικό! Δηλαδή, να 'ναι καλά ο άνθρωπος, ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω αυτά! Είναι πάρα πολύ καλό και πολύ ωραίο, αυτό που συμβαίνει». Εάν κάπιοιος έλεγε πριν από ένα χρόνο, ότι θα υποστηριχθούν τέτοιες απόψεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον έστελναν σε ψυχίατρο! Όμως, αυτή είναι η απίστευτη πραγματικότητα σήμερα: μετά από την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, ήρθε και η πλήρης αξιακή αποδόμηση της Αριστεράς, από τον διάδοχό του Αλέξη Τσίπρα, στην προεδρία του κόμματος.

Η δήλωση του Μάκη Βορίδη

Γιάννης Κολοκυθάς: «Πάμε λίγο και στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες. Απορροφήσατε τη φθορά που είχατε;»

Μάκης Βορίδης: «Η απάντηση είναι - και εγώ θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Γιατί θέσατε ένα ζήτημα, θέλω να το απαντήσω σε ένα άλλο επίπεδο, πιο πολιτικό. Λέει "το κάνατε (σ.σ. για την συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο), γιατί έχετε μια διαρροή προς τα δεξιά". Σωστά; Να απαντήσω: όταν κάποιος θα πάει να ψηφίσει, θα κάνει μια συνολική εκτίμηση, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, δεν θα πάει να ψηφίσει γιατί περάσαμε έναν νόμο. Γιατί δεν έχουμε περάσει έναν νόμο. Έχουμε κάνει κάτι για τον κατώτατο μισθό, έχουμε κάνει κάτι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε κάνει κάτι για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, έχουμε κάνει κάτι για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών -»

Παναγιώτης Στάθης: «Στον καθένα όμως, βαρύνει κάτι κύριε Βορίδη».

Μάκης Βορίδης: «Σωστά».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Κύριε Βορίδη, για το νόμο που λέτε τώρα όμως, για την ισότητα στον γάμο, εσείς κινδυνεύσατε να μείνετε εκτός κυβέρνησης».

Παναγιώτης Στάθης: «Εγώ θεωρώ ότι δεν κινδυνεύσατε, αλλά θα μπορούσατε».

Μάκης Βορίδης: «Είχα μια συγκεκριμένη άποψη και είπα ότι είμαι στην κρίση του πρωθυπουργού. Να πω λοιπόν. Άρα λοιπόν, θα κάνει μια συνολική εκτίμηση. Ο ψηφοφόρος λοιπόν, που έχει αυτές τις ευαισθησίες -ας το πω, πατριωτικές, εθνικές ευαισθησίες, ευαισθησίες που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της λεγόμενης συντηρητικής ατζέντας, όλα αυτά- θα κάνει μια σούμα».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Μη μας πείτε πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια πάλι όμως. Σας παρακαλώ δηλαδή».

Μάκης Βορίδης: «Αυτό, η αλήθεια είναι ότι τώρα το υιοθέτησε ο κύριος Κασσελάκης, απ' ό,τι κατάλαβα. Αυτό είναι εντυπωσιακό».

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν το υιοθέτησε, δεν το λέει ακριβώς έτσι».

Μάκης Βορίδης: «Μα, τι; Έτσι δεν είπε; Είπε: "δεν χαρίζω την πατρίδα, δεν χαρίζω τη θρησκεία, δεν χαρίζω τις οικογενειακές αξίες". Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν είπε;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Αυτό είναι, αυτό είπε».

Μάκης Βορίδης: «Άρα, αφού δεν τις χαρίζει, τις διεκδικεί».

Παναγιώτης Στάθης: «Όχι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο σύνθημα παλαιότερα».

Μάκης Βορίδης: «Δεν ξέρω με ποιον τρόπο. Πάντως αυτή την αναφορά έκανε, στα τρία: πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ισχύει, ναι».

Μάκης Βορίδης: «Εγώ νομίζω ότι αυτό που κάνει ο Κασσελάκης, είναι καταπληκτικό»

Παναγιώτης Στάθης: «Γιατί;»

Μάκης Βορίδης: «Γιατί νομίζω ότι υπάρχει απόλυτη αποδόμηση, όλου του πλέγματος αξιών, ιδεών, που συνηθίζαμε να λέμε "Αριστερά". Ταυτοτικό σημείο για την Αριστερά, η υπεράσπιση της Παλαιστίνης. Ο Κασσελάκης δε λέει μισή κουβέντα για τους Παλαιστίνιους και λέει για την ανάγκη να προστατευτεί το Ισραήλ. Δεν μπορώ να φανταστώ για ένα τέτοιο ζήτημα, μεγαλύτερη αλλαγή θέσης. Ξαφνικά αρχίσει και τους λέει για τα θαύματα στη βάφτιση! Εντυπωσιακό! Με ανθρώπους οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν μια απολύτως κριτική στάση απέναντι στις θρησκευτικές αξίες».

Παναγιώτης Στάθης: «Εδώ, εσείς κάνατε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, που είχε πει ο άνθρωπος "είναι άθεος". Με σεβασμό στη θρησκεία, αλλά άθεος».

Μάκης Βορίδης: «Δυο λεπτά: το να κάνω κριτική σε κάποιον, ο οποίος -ας το πω- αρνείται τις θρησκευτικές αξίες, από μια οπτική της Αριστεράς, είναι ένας κανονικός διάλογος. Έρχεται ένας Αριστερός και λέει "εγώ παιδιά είμαι μαρξιστής, είμαι άθεος, η θρησκεία είναι το όπιο του λαού", λένε αυτά που λένε, λέω κι εγώ τα δικά μου, ότι "όχι δεν είναι έτσι, είναι αλλιώς". Αυτό είναι μια κουβέντα κανονική. Το να εμφανίζεται ένας ως ριζοσπάστης Αριστερός -Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, λέγεται ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ- ως ριζοσπάστης Αριστερός, δηλαδή όχι Αριστερός, αγριεμένος κιόλας, πολύ ριζοσπαστικό πράγμα. Και να λέει "το λαδάκι στην κολυμβήθρα που σχημάτισε τον σταυρό και άρα ο Κύριος ημών έδειξε και φανέρωσε"! Λοιπόν, όλα αυτά είναι εντυπωσιακά για τους ψηφοφόρους του Κασσελάκη. Επαναλαμβάνω: αυτό που κάνει ο Κασσελάκης τώρα στην Αριστερά, είναι μοναδικό! Δηλαδή, να 'ναι καλά ο άνθρωπος, ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω αυτά! Είναι πάρα πολύ καλό και πολύ ωραίο, αυτό που συμβαίνει».