Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με το «θαύμα της κολυμβήθρας -η οποία έδωσε αφορμή στον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Νίκο Ανδρουλάκη για “τρολάρισμα”-, καθώς και αν η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να δημιουργήσει ανάχωμα στην δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος παππάς -εμφανώς ενοχλημένος- είπε ότι τα αστειάκια είναι εφήμερα.

Στην συνέχεια, προχώρησε σε μια καταφανώς έωλη τοποθέτηση, ότι «η Αριστερά σέβεται το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού», ενώ προσέθεσε και ένα ταξικό στοιχείο στον κλήρο, λέγοντας ότι «πάρα πολλές φορές ο κατώτερος κλήρος έπαιξε σημαντικό, σημαντικότατο ρόλο, σε στιγμές ανάτασης του λαού μας», μήπως και μπορέσει να πουλήσει στο ριζοσπαστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ταξική αλληλεγγύη και μέσα στον κλήρο! Η αλήθεια είναι ότι όταν στα θεμελιακά κείμενα της Αριστεράς, ο ίδιος ο Κάρολος Μαρξ λέει για τη θρησκεία, ότι είναι το όπιο του λαού, εύλογα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι μάλλον, δεν τρέφει καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια η Αριστερά για την θρησκεία. Εάν δε, ρίξει κάνεις μια ματιά τι έγινε στην ΕΣΣΔ, δεν χρειάζεται να ψάξει τίποτε περαιτέρω. Αλλά ακόμη και στα νεότερη ελληνική ιστορία, είναι γνωστή η αναφυλαξία που παθαίνουν οι Αριστεροί, οποτεδήποτε αναφερθεί κάτι που έχει να κάνει με την ορθοδοξία (όπως μπορεί να δει κανείς και στο σχετικό τουίτ του Νίκου Παππά, στο μακρινό 2012 στο τέλος του άρθρου) - τουλάχιστον μέχρι την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον όμως έχει η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, αναφορικά με το «θαύμα της κολυμβήθρας» καθώς στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν τοποθετήσεις περί θαυμάτων είναι συμβατές με την Αριστερά, ο κύριος Παππάς είπε ότι δεν πιστεύει στα θαύματα, αλλά είναι θέμα πίστης. Θέλοντας να αλλάξει το πλαίσιο της συγκεκριμένης δήλωσης, ο Νίκος παππάς είπε ότι «εδώ μιλάμε για το αν επερωτάται αυτή τη στιγμή, με βάση αυτή τη δημόσια δήλωση, αν ανταποκρίνεται στον ρόλο του ο Στέφανος Κασσελάκης». Το ερώτημα δεν είναι εάν ανταποκρίνεται ο Στέφανος Κασσελάκης στον ρόλο του, λόγω της πίστεως στα θαύματα, αλλά το εάν η συγκεκριμένη ιστορία, είναι καν δική του. Όπως γράψαμε χθες, σχεδόν πανομοιότυπο «θαύμα» είχε δημοσιοποιήσει ο παπά-Δημήτρης Λουπασάκης, όσο ακόμη λειτουργούσε στην εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων, στον Λυκαβηττό. Άρα, κύριε Παππά, εάν πράγματι ο Στέφανος Κασσελάκης οικειοποιήθηκε την αφήγηση ενός τρίτου προσώπου, προκειμένου να εξαπατήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τους ιερείς των ΗΠΑ, υπάρχει ζήτημα για την αξιοπιστία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ή όχι;

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Γιώργος Μελιγγώνης: «Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση, για όσα είπε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για τη βάφτιση και λοιπά, βλέπετε ότι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί φτάνουν ακόμη και να “τρολάρουν” τον κύριο Κασσελάκη. Ακούσατε τι είπε ο κύριος Κουτσούμπας, τι είπε ο κύριος Ανδρουλάκης. Φοβάστε ότι μπορεί ό,τι κερδήθηκε στις δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα -γιατί όντως, είστε στη δεύτερη θέση και με διαφορά ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ- ότι μπορείτε να το χάσετε;»

Νίκος Παππάς: «Είναι καλά τα αστειάκια, αλλά τα αστειάκια είναι εφήμερα. Η Αριστερά είναι μια παράταξη, η οποία τη διαβάζει την ιστορία με εμβρίθεια. Και έχει μάθει να σέβεται το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, ανεξάρτητα από τις δικές μου ενδεχομένως φιλοσοφικές -τα φιλοσοφικά μου συμπεράσματα, ή τη σχέση μου με τη θρησκεία ή όχι-, έχει μάθει η Αριστερά να σέβεται το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού και να διαβάζει ότι και στην ιστορία, πάρα πολλές φορές ο κατώτερος κλήρος έπαιξε σημαντικό, σημαντικότατο ρόλο, σε στιγμές ανάτασης του λαού μας. Τίποτα δε μηδενίζεται, κάθε ένας έχει δικαίωμα στην πίστη - και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα στην πίστη και στην έκφραση αυτής της πίστης. Οι ειρωνείες και τα σχολιάκια, τι να σας πω; Σε ό,τι με αφορά, από εδώ μπαίνουν, από εδώ βγαίνουν, που έλεγε και η γιαγιά μου».

Γιώργος Μελιγγώνης: «Ωστόσο, επειδή εδώ δε μιλάμε για πίστη. Μιλάμε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά, κάτι άφησε να εννοηθεί περί θαύματος. Αναρωτιέμαι αυτό, πόσο συμβατό είναι με την Αριστερά και με την -»

Νίκος Παππάς: «Εξηγώ: η χριστιανική πίστη, πιστεύει στα θαύματα. Εγώ δεν πιστεύω στα θαύματα. Αλλά αυτό όμως, είναι αδιάφορο. Εδώ μιλάμε για το αν επερωτάται αυτή τη στιγμή, με βάση αυτή τη δημόσια δήλωση, αν ανταποκρίνεται στον ρόλο του ο Στέφανος Κασσελάκης. Και εγώ λέω ότι αυτό το πράγμα είναι άσχετο. Διότι η δήλωση της χριστιανικής πίστης, είναι μια δήλωση προσωπική, είναι μια δήλωση η οποία κάνει ακόμη πιο ανοιχτή και πεντακάθαρη τη δική του ταυτότητα, στον κόσμο στον οποίον θα ζητήσει την ψήφο του για να βγει πρωθυπουργός αύριο-μεθαύριο και ως εκ τούτου, θα περίμενα να την καλωσορίσει κανένας».

Η απόδειξη του σεβασμού της Αριστεράς στην Ορθοδοξία