Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη. Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο υπάρχει θέμα μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι «αν παρατήσεις του χθεσινούς ψηφοφόρους για να αγκαλιάσεις τους άλλους, αυτός είναι ο ορισμός της μετάλλαξης, δεν συζητάμε κάτι τέτοιο», για να προσθέσει ότι «απ' το "διορθώνω τα κακώς κείμενα", μέχρι το "μεταλλάσσομαι σε κάτι άλλο από αυτό που είμαι", υπάρχει μεγάλη απόσταση. Νομίζω και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ο κόσμος τον ψήφισε ακριβώς για να αλλάξει τα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ήταν ο κόσμος που πονούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, νοιαζόταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, νοιαζόταν για την κληρονομιά και την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, λυπήθηκε πολύ που έφυγε και πρέπει να συνεχίσουμε στην πορεία αυτή και να διορθώσουμε ό,τι έχουμε κακό».
Η αναφορά στον κόσμο που ψήφισε τον Στέφανο Κασσελάκη για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον περιέγραψε ως κόσμο που «νοιαζόταν για την κληρονομιά και την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα», εκτός από ορθή -διότι ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζονταν ως «επιλογή Τσίπρα», δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι εμφανές ότι ο Γιώργος Τσίπρας προσπαθεί να «τραβήξει το χαλινάρι» του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δείχνει να έχει μια εντελώς δική του ατζέντα, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις καταστατικές θέσεις του κόμματος. Για αυτό άλλωστε εκφράζει τη διαφωνία του για την τυχόν ομοφωνία που θα εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, στην εξωτερική πολιτική και στα εξοπλιστικά, ενώ δεν παραλείπει να κατακρίνει και την ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση «ή άλλες δυνάμεις», στοχεύοντας ξεκάθαρα στην δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με την καταδίκη της επίθεσης του Ιράν, στο σημείο που δήλωσε ότι συντάσσεται με τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ανιστόρητος (;) ο Στέφανος Κασσελάκης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η διαφωνία του για την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το ΝΑΤΟ, όχι ως προς το ΝΑΤΟ per se, αλλά για τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε, ως «ιερή συμμαχία». Ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι «Ιερά συμμαχία είναι από μόνος του ένας εξαιρετικά αρνητικός όρος, για όλους τους λαούς της Ευρώπης, που είχαν επαναστατήσει - είτε ήθελαν να επαναστατήσουν στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα και πολύ περισσότερο για την ελληνική επανάσταση. Πολύ περισσότερο. Ο Ρήγας Φεραίος, στα μπουντρούμια του Μέτερνιχ τον φάγανε τον άνθρωπο. Άρα είναι αρνητικός όρος, έτσι κι αλλιώς. Δεν το λες για κάτι καλό», βγάζοντας στην ουσία εντελώς ανιστόρητο τον Στέφανο Κασσελάκη. Όλα δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έχει εκλείψει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαντάζει βεβαιότητα ότι αυτή θα εκφραστεί δημοσίως και μαζικώς, στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Σύντροφε πρόεδρε -που λέτε κι εσείς στο κόμμα- υπομονή, έχεις ακόμη πολύ κουπί να τραβήξεις.
Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα
Γιώργος Χουδαλάκης: «Υπάρχει θέμα μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, να πάψει να αγκαλιάζει τους μέχρι τώρα ψηφοφόρους του, για να αγκαλιάσει κάποιους άλλους;»
Γιώργος Τσίπρας: «Καλά, αν παρατήσεις του χθεσινούς ψηφοφόρους για να αγκαλιάσεις τους άλλους, αυτός είναι ο ορισμός της μετάλλαξης, δεν συζητάμε κάτι τέτοιο. Το να αγκαλιάσεις ευρύτερα ακροατήρια, είναι θεμιτότατο και πρέπει να είναι και ο στόχος μας δηλαδή. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια φάση μεταβολών, από πέρυσι μετά τη συντριπτική ήττα, μέχρι και φέτος. Πιθανόν να εμφανιστούν μέσα σε αυτή τη διαδικασία και απόψεις, που να μη βάζουν πολύ ψηλά το θέμα του "τι κρατάμε". Γιατί ωραία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στραβά. Πολλά στραβά, για αυτό και πήγαμε πολύ κακά στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πράγματα. Να αλλάξουμε αρκετά πράγματα. Απ' το "διορθώνω τα κακώς κείμενα", μέχρι το "μεταλλάσσομαι σε κάτι άλλο από αυτό που είμαι", υπάρχει μεγάλη απόσταση. Νομίζω και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ο κόσμος τον ψήφισε ακριβώς για να αλλάξει τα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ήταν ο κόσμος που πονούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, νοιαζόταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, νοιαζόταν για την κληρονομιά και την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, λυπήθηκε πολύ που έφυγε και πρέπει να συνεχίσουμε στην πορεία αυτή και να διορθώσουμε ό,τι έχουμε κακό. Σε πολιτικό λόγο, μπορούμε να εξελίξουμε αυτά που λέμε, να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία - βεβαίως υπάρχουν και ζητήματα εκσυγχρονισμού και ως εκεί. Θα διαφωνούσα για παράδειγμα πάρα πολύ, να θεωρήσουμε -παράδειγμα λέω τώρα- ότι η εξωτερική ή εξοπλιστική πολιτική, είναι θέμα που πρέπει να υπάρχει ομοφωνία με την κυβέρνηση (...) εγώ για παράδειγμα, δεν συμφώνησα με την ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα -μετά διορθώθηκε από τον πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη- αλλά η πρώτη ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα μετά την επίθεση του Ιράν, ήταν λίγο "μονόπαντη", δεν ήταν πολύ ισορροπημένη. Δεν πρέπει να έχουμε καμία απολύτως στάση ευθυγράμμισης. Είτε με την κυβέρνηση, είτε με άλλες δυνάμεις και τα λοιπά. Ο Μητσοτάκης αυτό ακριβώς κάνει, ευθυγραμμίζεται με τη μεγαλύτερη ευκολία, λες και δεν έχει ιδιαίετερο συμφέρον η χώρα».
Γιώργος Χουδαλάκης: «Πάντως και η φράση του προέδρου Κασσελάκη για το ΝΑΤΟ, "ιερά συμμαχία", να χρησιμοποιήσω τη δική σας πρωινή φράση, έχει σοκάρει. Δηλαδή, για να το πω πολύ απλά, μπορώ να φαντασιωθώ τώρα ας πούμε τον εαυτό μου, πολύ νεότερο, μαζί με εκατοντάδες -ίσως και χιλιάδες- ανθρώπους, να διαδηλώνουν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Δηλαδή...»
Γιώργος Τσίπρας: «Παρομοίως, κι εγώ μπορώ να θυμηθώ και να σκεφτώ. Αλλά να σας πω το εξής: το πρόβλημα εκεί ήταν λιγότερο το τι είναι το ΝΑΤΟ, είναι μια άλλη συζήτηση, όσο ο ίδιος ο όρος "ιερά συμμαχία". Ιερά συμμαχία είναι από μόνος του ένας εξαιρετικά αρνητικός όρος, για όλους τους λαούς της Ευρώπης, που είχαν επαναστατήσει - είτε ήθελαν να επαναστατήσουν στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα και πολύ περισσότερο για την ελληνική επανάσταση. Πολύ περισσότερο. Ο Ρήγας Φεραίος, στα μπουντρούμια του Μέτερνιχ - στα μπουντρούμια του Μέτερνιχ τον φάγανε τον άνθρωπο. Άρα είναι αρνητικός όρος, έτσι κι αλλιώς. Δεν το λες για κάτι καλό. Τώρα, το τι είναι το ΝΑΤΟ και το τι κάνουμε εμείς με το ΝΑΤΟ, είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση».