Η είσοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή με τις ευλογίες των Κασιδιάρηδων έφερε στο προσκήνιο τη δυναμική που δύναται να αναπτύξουν τα, ακραίου ιδεολογικού προσανατολισμού, κόμματα εκμεταλλευόμενα την τοξικότητα και την πόλωση. Αυτή που με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ταλάνισε την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο πρόεδρος του κόμματος, ο Βασίλης Στίγκας και ο σχηματισμός του πέρασαν κάτω από τα ραντάρ, αφού ο ίδιος σαν πρόσωπο δεν απασχόλησε ποτέ την επικαιρότητα. Η τελευταία του άλλωστε εμπλοκή με την πολιτική ήταν η συμμετοχή του στις εκλογές του 2019 με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Συμμετοχή… φιλική αφού ο ίδιος ως υποψήφιος στη Λειβαδιά συγκέντρωσε μόλις 35 ψήφους.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους όπου σε πανελλαδικό επίπεδο είχε συγκεντρώσει 750 ψήφους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ενώ κατέβηκε με το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων ήταν ταυτόχρονα και στην Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης (ΕΛΑΣΥΝ), το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Γιάννης Λαγός το 2019, ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση πρώην βουλευτής και μετέπειτα Ευρωβουλευτής, της Χρυσής Αυγής.

Η πορεία του Βασίλη Στίγκα παρομοιάζει με αυτή των γυρολόγων της πολιτικής. Μόνο που δεν βρέθηκε ποτέ, μέχρι την Κυριακή, στο προσκήνιο της κεντρικής σκηνής για να απασχολήσει οποιονδήποτε.

Σύμφωνα με τον ίδιο είχε βρεθεί στην Πολιτική Άνοιξη από την οποία και αποχώρησε προσχωρώντας το 2000 στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Ουδείς γνωρίζει τι έκανε μέχρι το 2010 που προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό που είχε ιδρύσει ο Βασίλης Καρπερνάρος.

Τους... Σπαρτιάτες φέρεται να τους ίδρυσε το 2017 και όπως προκύπτει ήταν ως κόμμα ενεργό και όταν κατέβηκε με την Ένωση Κεντρώων και ήταν παράλληλα και μέλος της ΕΛΑΣΥΝ.

Ο Βασίλης Στίγκας στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 25ης Ιουνίου εμφανίσθηκε να επιχειρεί να τηρήσει αποστάσεις από τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Έσπευσε όμως να ευχαριστήσει δημοσίως τον Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξη που του προσέφερε και η οποία ουσιαστικά οδήγησε τον ίδιο και το κόμμα του στα έδρανα της νέας Βουλής.

Η είσοδος της ακροδεξιάς και ο ρόλος της απλής αναλογικής

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στην Ελληνική Βουλή. Το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής νόμιζε κανείς πως θα ήταν αρκετό για ν αποφευχθεί μια επανάληψη των όσων βίωσε η χώρα την περίοδο μετά το 2012 μέχρι τη στιγμή που τα μέλη του και κυρίως τα ηγετικά στελέχη βρέθηκαν στη φυλακή

Απλά ο Βασίλης Στίγκας και το κόμμα «Σπαρτιάτες» αντιμετωπίστηκαν ως ένα από τα δεκάδες κόμματα που κατέβηκαν σε αυτές τις εκλογές έχοντας όμως τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη όπως αυτή εκφράστηκε ανοικτά μετά την έγκριση από τον Άρειο Πάγο και επιβεβαιώθηκε με τους πανηγυρισμούς του καταδικασμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Ο ίδιος ο Βασίλης Στίγκας, που δηλώνει απασχολούμενος στη βιοτεχνία τροφίμων αλλά και… δημοσιογράφος, έδωσε το στίγμα του με τις πρώτες δηλώσεις του, οι οποίες εκτός από τα ευχαριστώ στον Ηλία Κασιδιάρη έδειξαν την εθνικοπατριωτική λογική του κόμματος όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ακραίες ιδεοληπτικές λογικές.