Την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή με 12 βουλευτές και ποσοστό 4,64% και τη στήριξη που δέχθηκαν από τον έγκλειστο νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη σχολίασε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος νωρίτερα σήμερα στο MEGA.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόγονος ανέδειξε τον προβληματισμό που επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από τον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη σε ό,τι αφορά την πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος, ενώ τόνισε και το ενδεχόμενο η δικαιοσύνη να αποφασίσει να ακυρώσει την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή.Όπως είπε ο κ. καθηγητής: «Κάθε ψηφοφόρος στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι των "Σπαρτιατών" έχει δικαίωμα μέσα σε 15 μέρες από την ανακήρυξη των βουλευτών να υποβάλλει ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο».
Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με την περίπτωση ο Ηλίας Κασιδιάρης να έχει αναλάβει τον ρόλο του άτυπου ηγέτη του κόμματος, ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε: «Είναι φανερό ότι υπάρχει ζήτημα υποκρυπτόμενης ηγεσίας, αλλά αυτό θα το κρίνει ανεπηρέαστα κι ανεξάρτητα το Ανώτατο δικαστήριο. Μπορεί να διαταχθεί η έκπτωση όλων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών και οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα κόμματα που είναι εντός της Βουλής, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχει το καθένα».
Ακόμα, σε ερώτηση για το τι συμβολίζει για την κοινωνία η είσοδος του κόμματος των Σπαρτιατών, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε: «Υπάρχει μία μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που στα χρόνια της κρίσης φτωχοποιήθηκε με τρόπο δραματικό. Κάποιοι νοσταλγούν την παλιότερη οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση και στρέφονται σε μορφές πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης του παρελθόντος, όπως είχε συμβεί στην περίοδο του Μεσοπολέμου, νομίζοντας με αυτό τον τρόπο θα ανακτήσουν κι οι ίδιοι την χαμένη οικονομική τους ευημερία».
Μεταξάς και Παπαδόπουλος σε πρώτο πλάνο
Παράλληλα, πληροφορίες έρχονται σιγά-σιγά στο φως σχετικά με τις ιδέες που ασπάζονται τα μέλη του κόμματος «Σπαρτιάτες». Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και δικηγόρος Χάρης Κατσιβαρδάς υποδέχθηκε στο γραφείο του την κάμερα του T-live, της οποίας τα πλάνα μετέδωσαν στοίβες από βιβλία σε όλο τον χώρο. Ωστόσο, το στοιχείο που χρειάζεται να προβληματίσει είναι ότι κάποια από αυτά τα βιβλία είχαν εξώφυλλο τους Έλληνες δικτάτορες Ιωάννη Μεταξά και Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Γερμανό ναζιστή Αδόλφο Χίτλερ και τη ναζιστική σβάστικα.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έσπευσε να...δικαιολογήσει την κατάσταση λέγοντας πως τα βιβλία για τον Παπαδόπουλο τα έχει γράψει «ένας εξαιρετικός φίλος» και ότι «από επιστημονικής απόψεως υπάρχει μια αντιπαράθεση για την περίοδο εκείνη, εγώ δεν είμαι ιστορικός και επαΐων επ' αυτού». Όσον αφορά τον Ιωάννη Μεταξά, δήλωσε πως «ο Μεταξάς είπε το ''όχι'', είναι ένα γεγονός».
Προϊόν φωτομοντάζ η φωτογραφία Κασιδιάρη
Επιπλέον, στο ερώτημα που ταλανίζει έντονα τις τελευταίες ώρες, σχετικά με το πώς κατάφερε ο νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης να φωτογραφηθεί μέσα από τη φυλακή και η εικόνα του να συνοδεύσει την ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσής για τον «θρίαμβο» των «Σπαρτιατών», απάντησε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται πως η ανάρτηση έγινε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνήγορό του, ενώ το φωτογραφικό υλικό αποτελεί προϊόν μοντάζ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση λέει τα εξής: Σχετικά με δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και αφορούν τις διαδικτυακές επικοινωνίες του έγκλειστου στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δομοκού Κασιδιάρη Ηλία, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει κατηγορηματικά ότι αναφέρονται σε ψευδή περιστατικά, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η πραγματικότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση και την ενημέρωση της διεύθυνσης του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δομοκού, έχει ως εξής:
1) Η μόνη πρόσβαση του ανωτέρω κρατούμενου σε τηλεφωνική επικοινωνία είναι μέσω της χρήσης του καρτοτηλεφώνου του Καταστήματος, στο οποίο συνομιλεί με συνηγόρους και συγγενείς του, όπως ορίζεται ρητά στο άρθρο 51 του Ν. 2776/1999, που τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4985/2022 του Σωφρονιστικού Κώδικα. Στον κρατούμενο Ηλία Κασιδιάρη γίνονται αλλεπάλληλες και ενδελεχείς έρευνες από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τόσο στο κελί του, όσο και στον ίδιο και ουδέποτε έχει βρεθεί στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο. Η συγκεκριμένη ανάρτηση στο twitter έγινε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον συνήγορό του την 25/06/2023 και από ώρα 18:00 έως 19:00 και αναρτήθηκε λίγο αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα στοιχεία λογαριασμού του. Η φωτογραφία, που εμπεριέχεται στην συγκεκριμένη ανάρτηση και διακινείται, είναι προϊόν μοντάζ, αφενός μεν διότι δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου, ούτε από κρατούμενο, ούτε από υπάλληλο, όπως ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, αφετέρου γιατί ο χώρος που απεικονίζεται δεν αποτελεί χώρο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δομοκού. Επομένως, η χρήση της εφαρμογής twitter με τα στοιχεία λογαριασμού του δεν γίνεται από τον εν λόγω κρατούμενο. Παρόλα αυτά έχει παραγγελθεί νέα άμεση πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας (εποπτεύουσα του ΣΚ Δομοκού), όπως γίνεται παγίως σε ανάλογες περιπτώσεις.
2) Από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει δοθεί σαφής εντολή, κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστεί κάποιος από τους όρους επικοινωνίας του, που έχει αποφασίσει το συμβούλιο της φυλακής, να διατάζεται πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα, αλλά και νέα παραπομπή του για τέτοιου είδους επικοινωνίες στα πειθαρχικά όργανα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δομοκού. Το τελευταίο πειθαρχικό συμβούλιο συνεδρίασε 05/05/2023 παρουσία Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπέπεσε σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς δεν παραβίασε τις νόμιμες εντολές του προσωπικού, αλλά και τους όρους που έχει θέσει το συμβούλιο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δομοκού.
Εν κατακλείδι θα συνιστούσαμε σε όσους ασχολούνται με ζητήματα πού άπτονται της σωφρονιστικής πολιτικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για αυτά πού διακινούν, να διαθέτουν αποδείξεις για όσα ισχυρίζονται και να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία και τα όργανά της εφαρμόζουν για όλους τους κρατουμένους την κείμενη νομοθεσία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου.