Το «ευχαριστώ» του Βασίλη Στίγκα, προέδρου του κόμματος «Σπαρτιάτες» που εμφανίσθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο και κατάφεραν να μπουν στη νέα Βουλή, προς τον Ηλία Κασιδιάρη, οι πανηγυρισμοί του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση και τα στοιχεία που δείχνουν τη μεταξύ τους σχέση προκαλούν ερωτήματα, ειδικά ως προς το σκέλος της δυνατότητας εκ των υστέρων ακύρωσης της εκλογής.

Η ακροδεξιά, εθνικιστικού περιεχομένου, ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος και η εκτίμηση πως πίσω από τους «Σπαρτιάτες» βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, προκαλούν συζητήσεις με τους συνταγματολόγους να υποστηρίζουν πως το Εκλογοδικείο μπορεί να λάβει αποφάσεις καθώς και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που έδωσαν το πράσινο φως για τη συμμετοχή του κόμματος στις τελευταίες εκλογές.

Ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε πως δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για τους δεσμούς που δένουν τους «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι «το πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, τώρα μπορεί να γίνει η κρίση από το Εκλογοδικείο, το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα» για να προσθέσει:

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής».

Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιον τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη».

Αχαρτογράφητα νερά

Ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών κάθε εκλογέας ή και υποψήφιος βουλευτής μπορεί να υποβάλει ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών.

Δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει την ανακήρυξη κόμματος του οποίου έστω και υποκρυπτόμενη και όχι φαινόμενη η ηγεσία αποτελείται από πρόσωπα καταδικασμένα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μπορεί να υποβληθεί ένσταση με αυτό το περιεχόμενο και να το κρίνει το ανώτατο ειδικό δικαστήριο.

Κατέληξε τονίζοντας ότι ο νόμος είναι καινούργιος και ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο Μάκης Βορίδης

Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα που προκαλεί προβληματισμό αν και η Νέα Δημοκρατία ως παράταξη φρόντισε με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες να αποκλείσει τόσο τον Ηλία Κασιδιάρη όσο και κάθε πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν ξεκαθαρίζοντας ότι «εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα που είχε το ελληνικό Κοινοβούλιο να παρέμβει σε αυτήν τη διαδικασία» προσθέτοντας πως «από πλευράς διατάξεων οι νομικές διατυπώσεις και νομικές προβλέψεις εξάντλησαν κάθε συνταγματική δυνατότητα».

«Η διάταξη αυτή στόχευε στο να μην επιτρέψει σε καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση, όχι ανάλογα με το ιδεολογικό, προγραμματικό περιεχόμενο» είπε προσθέτοντας πως «ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές, η διάταξη έχει δουλέψει».