Μετεξέλιξη του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο «κόπηκε» από τον Αρειο Πάγο αποτελεί το νέο ακροδεξιό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», το οποίο εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Στις 21 Ιουνίου 2015, κάτι περίεργοι τύποι, ντυμένοι με χλαμύδες, σανδάλια, φορώντας περικεφαλαίες και κρατώντας δόρατα, στήθηκαν μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κατέθεσαν στεφάνι, στήνοντας μία μυστηριώδη παράσταση που έμοιαζε κάτι μεταξύ τελετής και παράστασης κομπάρσων που είχαν κοπεί από τις εξετάσεις κάποιας δραματικής σχολής στην επαρχία.
Τότε στέκονταν ακριβώς έξω από το κτίριο της Βουλής. Φυσικά και δεν μπορούσε να πάει το μυαλό που έκρυβαν κάτω από τις τσίγκινες περικεφαλαίες ότι οκτώ χρόνια μετά από εκείνο το εθνικο-μυστικιστικό πανηγύρι θα έμπαιναν στο ελληνικό Κοινοβούλιο με τη μορφή πολιτικού κόμματος που ψηφίστηκε από περίπου 250.000 ανθρώπους.
Οι Σπαρτιάτες, όπως και αν λέγονταν εκείνη την περίοδο, δεν ήταν πολιτικά ανέστιοι, όσο και αν επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η άνοδός τους οφείλεται «στις αστοχίες της Νέας Δημοκρατίας». Το μόρφωμα αυτό βρισκόταν υπό τη σκέπη του Πάνου Καμμένου, του συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, που, αν και τον αποκαλούν, τώρα, «αναγκαίο κακό», προσέφερε τα μάλα στη δημιουργία πολιτικής «ταυτότητας» στους τύπους με τις ασπίδες και τα δόρατα.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ίδια χρονιά με την εμφάνισή τους στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ο Πάνος Καμμένος, από τη θέση του υπουργού Αμυνας της τότε κυβέρνησης, πρωταγωνίστησε σε σκηνικό με αρχαίες ασπίδες και δόρατα ως τελετή στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Μετά ακολούθησε το γνωστό σκηνικό με το κόκκινο χαλί στα βότσαλα της παραλίας στη Σαλαμίνα και τον υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ρίχνει στεφάνι στη θάλασσα ανεβασμένος πάνω σε μια ξύλινη παλέτα υπό τους ήχους των οργάνων τιμητικού αγήματος.
Από τότε μέχρι σήμερα, οι Σπαρτιάτες δεν εξελίχθηκαν μόνο σε κόμμα, αλλά φρόντισαν να στήσουν ιδιαίτερες γέφυρες με την επίσημη εκδοχή της Ακροδεξιάς και των νεοναζί στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο αρχηγός του κόμματος Βασίλης Στίγκας όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου Χάρης Κατσιβαρδάς έκαναν ειδική μνεία ευγνωμοσύνης στον Ηλία Κασιδιάρη. «Η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να πετύχουμε το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Στίγκας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του εκφράζει τα ιδεώδη του ελληνισμού. «Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποκλείστηκε με τρόπο αντισυνταγματικό από τις εκλογές. Κατέστη ωστόσο ρυθμιστής και καταλύτης των εκλογών», συμπλήρωσε ο κ. Κατσιβαρδάς, χαρακτηρίζοντας τους Σπαρτιάτες ως «πατριωτικό κόμμα».
Επειτα από αυτές τις δηλώσεις δεν υπάρχει ούτε μία αμφιβολία ότι ο ρόλος του μορφώματος Σπαρτιάτες θα είναι ο κοινοβουλευτικός «δούρειος ίππος» του καταδικασμένου ναζί και τίποτα περισσότερο. Και, βεβαίως, στη συζήτηση για τις αιτίες της μετάλλαξης της Χρυσής Αυγής σε κάτι άλλο, θα πρέπει να θυμίσουμε με έμφαση:
• τον χαρακτηρισμό «ευπρόσδεκτες» στις ψήφους της Χρυσής Αυγής από τον Νίκο Βούτση κατά τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική από τον ΣΥΡΙΖΑ,
• τη δυσθυμία και τις τραγικές καθυστερήσεις να βρεθεί, επί ΣΥΡΙΖΑ, κατάλληλη αίθουσα ώστε να ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής,
• την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που πέρασε η Νέα Δημοκρατία για την απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές κομμάτων με καταδικασμένους για εγκληματική δράση και
• το κάλεσμα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στους «παραστρατημένους» ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ώστε να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, η σχέση των Σπαρτιατών με τον Κασιδιάρη δεν περιορίζεται στην υποστήριξη, όπως διαφήμιζαν και τα τρικάκια που γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων ανά την ελληνική επικράτεια την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Ο κ. Κατσιβαρδάς υπήρξε δικηγόρος των Ελλήνων, του επίσημου κόμματος του Κασιδιάρη, η κάθοδος του οποίου «κόπηκε» από τον Αρειο Πάγο. Υπήρξε, επίσης, συνήγορος των γονέων που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την προβολή σε δημοτικό σχολείο της βραβευμένης ταινίας «Αγόρια στο Ντους», ενώ οι βιβλιοθήκες του γραφείου του, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha, είναι κατάφορτες από βιβλία για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, το «μύθο του Πολυτεχνείου», αλλά και τον Χίτλερ...
Ακόμη, περισσότερα από οκτώ στελέχη του κόμματος Ελληνες συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των Σπαρτιατών (σε Κόρινθο, Κιλκίς, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη κ.ά.), ενώ και ο κ. Στίγκας υπήρξε στέλεχός του. Ο αρχηγός των Σπαρτιατών ήταν, επίσης, μέλος της Πολιτικής Ανοιξης και του κόμματος ΡΙΖΕΣ που είχε ιδρύσει ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος, ως γνωστόν, υπήρξε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τα συγκοινωνούντα δοχεία, όπως παρατηρεί κανείς, έχουν πολύ συγκεκριμένες διακλαδώσεις...